Wieści rolnicze od dawna donoszą o tym, jak istotne jest zaprawianie nasion rzepaku. To pierwszy zabieg agrotechniczny, jaki powinno się wykonać, ponieważ wpływa on pozytywnie na rozwój roślin jesienią, a co za tym idzie, zapewnia im dobry byt w zimie i pozwala na lepsze wykształcenie plonów.
Zaprawianie nasion rzepaku – dlaczego warto?
Zaprawiać można różne nasiona, jednak w przypadku rzepaku ma to szczególnie znaczenie. Uprawianie rzepaku wiąże się bowiem ze sporym ryzykiem produkcyjnym. Roślina ta bytuje na polu niespełna rok – dokładniej ujmując, dziesięć miesięcy – i musi w tym czasie zmierzyć się z licznymi niedogodnościami. Mowa tu nie tylko o zmiennych i nierzadko trudnych warunkach atmosferycznych (wyjątkowo negatywny wpływ mają na przykład jesienne susze, gdyż deficyt wody może doprowadzić do opóźnienia wschodów rośliny), ale również o chorobach i szkodnikach.
Zabezpieczanie nasion ma znaczenie
Według licznych wieści rolniczych, rolnicy, którzy odpowiednio zabezpieczają swoje nasiona rzepaku, cieszą się plonami w o wiele lepszej kondycji niż ci, którzy tego nie robią. Minimalizowanie ryzyka chorób grzybowych w pierwszym etapie wegetacji ma ogromne znaczenie dla późniejszych losów rośliny. Powołując się na wieści rolnicze z różnych portali, można zauważyć, że niezaprawione rośliny notowały słaby i niepoprawny rozwój. Kiełkowanie było zaburzone przez niedobory wody w glebie, nie bez znaczenia okazały się również liczne choroby.
Patogeny występują zależnie od warunków pogodowych, dlatego nie jesteśmy w stanie przewidzieć z wyprzedzeniem, z jakim szkodnikiem przyjdzie nam walczyć. Choroby, które szkodzą najbardziej rzepakowi, to zwykle mączniak rzekomy, sucha zgnilizna kapustnych czy czerń krzyżowych. Warto pamiętać również o szkodnikach: pchełkach i śmietkach. Uaktywniają się one wyjątkowo mocno podczas jesiennej suszy.
Rośliny, które nie są zabezpieczone i ulegają różnym chorobom bądź uszkodzeniom, notowały znacznie słabszy rozwój jesienią i nie najlepiej znosiły zimę. Po podjęciu kolejnej próby wegetacji miały problem z regeneracją i z łatwością zapadały na różnorodne infekcje.
Chroń nasiona i ciesz się solidnymi plonami
Zaprawianie nasion to tani, ale najbezpieczniejszy i najpewniejszy sposób ich ochrony. Już niewielkie ilości odpowiednich środków chemicznych pozwalają dobrze zabezpieczyć rozwój roślin w początkowej fazie. Dużą zaletą zaprawiania jest również fakt, iż sposób ten nie ma negatywnego wpływu na środowisko, ponieważ nie przyczynia się do chemizacji gleby.
Waldek
8 maja 2021u mnie już pare lat się zaprawia i powiem, że róznice widac