pexels-trang-doan-1128678

Każdy z nas na pewno zdaje sobie sprawę, że witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają one dużo substancji odżywczych, korzystnie wpływających na nasze ciało, umysł i ogólne zdrowie. Zapewniają organizmowi witalność i energię, zwiększają odporność, a nawet wspomagają ostre widzenie. Jako że organizm ludzki nie wytwarza żadnych witamin z kilkoma wyjątkami, to większość z potrzebnych organizmowi składników przyswajamy z codziennego pożywienia.

Witamina A

Witamina A wzmacnia głównie ludzki układ odpornościowy. Ponadto, reguluje wzrost i tworzenie nowych komórek, utrzymując skórę, błony śluzowe i tkanki w jak najlepszym stanie. Co ciekawe, witamina A może być przyjmowana bezpośrednio z diety lub w formie beta-karotenu. Jest to możliwe dzięki temu, że organizm z 2 cząsteczek beta-karotenu może wytwarzać 1 cząsteczkę witaminy A. Jakie produkty zawierają witaminę A w największych ilościach? Są to m.in.: wątróbka, marchew, morele, brokuły, jarmuż, szpinak, pomidory, jajka, masło, mięso.

Witamina B2

Witamina B2 jest ważna dla produkcji energii, ochrony krwinek czerwonych i soczewek oka, a także gromadzenia się skóry, błon śluzowych i paznokci w ludzkim ciele. Pomaga w produkcji energii z tłuszczów, białek i węglowodanów, które są przyjmowane wraz z jedzeniem. Chroni również niektóre białka przed zniszczeniem. Należą do nich te w czerwonych krwinkach i soczewce oka. Bez tej ochrony czerwone krwinki mogą zostać zniszczone, co może prowadzić do zmętnienia soczewki. Ludzie mogą zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminy B2 poprzez zrównoważoną dietę. Jeśli zapotrzebowanie organizmu na witaminę B2 nie zostanie pokryte, rozwinie się niedobór. Jakie produkty zawierają witaminę B2 w największych ilościach? Są to m.in.: nabiał, jajka, wątróbka, mięso, ryby, drożdże i zielone warzywa np. brokuły, szpinak.

Witamina B6

Witamina B6 odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek. Ponadto, reguluje ważne funkcje układu nerwowego i wspiera organizm w jego układzie odpornościowym. Jakie produkty zawierają witaminę B6 w największych ilościach? Są to m.in.: mięso, ryby, kapusta, fasolka szparagowa, ziemniaki, banany, całe ziarna.

Witamina B12

Witamina B12 jest ważna dla tworzenia krwi, podziału komórek i układu nerwowego. Organizm potrzebuje również witaminy B12 do tworzenia substancji genetycznych, takich jak DNA i RNA. Niedobór witaminy B12 może powodować zmęczenie, mrowienie w dłoniach i stopach, uszkodzenie śluzówki, słabą pamięć, a nawet depresję. Jakie produkty zawierają witaminę B12 w największych ilościach? Są to m.in.:wątroba, mięso, ryby, jaja, nabiał, ser.

Biotyna

Przede wszystkim stymuluje metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek. Ponadto, biotyna jest ważna dla zdrowych włosów i zdrowej cery. Jakie produkty zawierają biotynę w największych ilościach? Są to m.in.: wątroba, soja, jajka, orzechy, płatki owsiane, szpinak, pieczarki, soczewica.

Witamina C

Witamina C jest ważna dla ochrony komórek, ponieważ chroni organizm ludzki przed wolnymi rodnikami. Ponadto, witamina C stanowi istotny składnik dla tkanki łącznej, kości i zębów. Pomaga leczyć rany i urazy oraz wspiera jelita we wchłanianiu żelaza. Jakie produkty zawierają witaminę C w największych ilościach? Są to m.in.: świeże owoce, czarne porzeczki, rokitnik, papryka, brokuły, owoce cytrusowe, agrest, koper włoski, brukselka.

Witamina D

Witamina D jest ważna dla zdrowego tworzenia kości. Reguluje również metabolizm wapnia i fosforanów. Aby witamina D mogła powstać z prekursora, który może być wchłaniany przez pożywienie, organizm potrzebuje światła słonecznego. Dlatego zaleca się poruszanie w ciągu dnia co najmniej 20 minut na świeżym powietrzu. Jakie produkty zawierają witaminę D w największych ilościach? Są to m.in.: ryby o dużej zawartości tłuszczu (łosoś, śledź, makrela), żółtko jaja, wątroba, margaryna, masło.

Witamina E

Witamina E jest ważną pomocą dla układu odpornościowego. Wolne rodniki dostające się do organizmu są więzione i niszczone przez tę substancję. Ponadto, witamina E pomaga chronić wysokiej jakości kwasy tłuszczowe, witaminę A i inne składniki przed zniszczeniem przez tlen. Jakie produkty zawierają witaminę E w największych ilościach? Są to m.in.: wysokiej jakości oleje roślinne (olej kukurydziany, olej rzepakowy, olej słonecznikowy), awokado, orzechy laskowe.

Witamina K

Witamina K jest ważna dla krzepnięcia krwi i tworzenia kości. We współpracy z witaminą D, zapobiega też osteoporozie. Jakie produkty zawierają witaminę K w największych ilościach? Są to m.in.: zielone warzywa, produkty mleczne, mięso, jaja, zboża, owoce.

Kwas foliowy

Kwas foliowy jest istotny dla układu nerwowego, tworzenia DNA, a także dla podziału komórkowego i regeneracji komórek. Ponadto wspomaga dojrzewanie czerwonych krwinek wraz z witaminą B12. Jakie produkty zawierają kwas foliowy w największych ilościach? Są to m.in.: pomidory, szpinak, ogórki, ziemniaki, mięso, jajka, produkty mleczne.

Powyższy ranking zawierający najważniejsze witaminy dla organizmu jest mocno uszczuplony. Organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tak naprawdę jeszcze wielu innych, równie ważnych witamin, minerałów i składników odżywczych. Należy więc bezwzględnie zadbać o zdrowy oraz zbilansowany jadłospis każdego dnia, aby organizm mógł pracować na najwyższych obrotach.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *

Array