przepis-na-jesienna-kawa

Jesień to pora roku, która posiada dwa skrajne oblicza. Z jednej strony zachwyca pięknem barw i kusi do spacerów w pięknym słońcu, a z drugiej zniechęca do wychodzenia z domu obdarowując ulewnym deszczem i nieprzyjemnym wiatrem. W takich dniach najlepiej zadbać o swoje dobre samopoczucie i zaznać odrobiny przyjemności. Jedną z nich niewątpliwie jest pyszna i aromatyczna kawa. Jak ją przygotować? Dowiedz się, co będzie Ci potrzebne do przygotowania jesiennej korzennej kawy.

Jesienna kawa – sposób na chandrę

Jesień to przejściowa pora roku, która każe (czasami dość brutalnie) pożegnać się z beztroskimi letnimi wieczorami i przygotowuje do mroźnych poranków. Spadające z drzew liście, coraz częściej pojawiające się deszcze i gwałtowne wichury sprawiają, że nie ma się ochoty na wychodzenie z domu. Bardzo często pojawia się tzw. jesienna chandra, czyli czas, w którym odczuwa się smutek, zmęczenie i zniechęcenie. W sytuacjach kryzysowych warto zatem wziąć sprawy w swoje ręce i wypełnić sobie czas różnymi aktywnościami. Jesienią można pozwolić sobie również na odrobinę przyjemności w postaci aromatycznych kaw. Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów na ten napój, który ma szansę stać się Twoim przyjacielem podczas jesiennych wieczorów z dobrą książką bądź filmem.

Przepisy na jesienne kawy

Kawa z kardamonem

Kardamon to niezwykle aromatyczna przyprawa, która doskonale sprawdza się jako dodatek do kaw. Posiada właściwości rozgrzewające, co sprawia, że jest wprost idealna na nieco mroźniejsze dni.

Co będzie Ci potrzebne?

  • rondelek,
  • 3 szklanki wody,
  • 5 łyżeczek mielonej kawy,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • miód bądź cukier.

Sposób przygotowania:

W rondelku należy zagotować wodę, a następnie dodać do niej łyżeczkę kardamonu. Pozwalamy miksturze chwilę się pogotować (najlepiej około minuty), by za chwilę dorzucić do niej kawę. Całość gotować przez około 3 minuty. Kolejnym krokiem jest dodanie do całości cukru, miodu bądź innego, wybranego przez siebie słodzika, i odstawienie na 5 minut. Po opadnięciu fusów kawa jest gotowa do spożycia.

Kawa o smaku szarlotki

Kolejnym smakiem, który potrafi zawrócić w głowie szczególnie jesienią, jest oczywiście smak szarlotki. Najlepiej takie ciepłej połączonej z waniliowymi lodami. Jeśli nie masz jej akurat pod ręką, możesz stworzyć kawowy napój o jej smaku.

Co będzie Ci potrzebne?

  • 1 jabłko,
  • espresso,
  • miód
  • orzechy włoskie,
  • cynamon,
  • szklanka mleka – może być zarówno roślinne, jak i krowie.

Sposób przygotowania:

Jabłko należy obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić. Następnie podsmażyć na patelni z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Kolejnym krokiem jest blendowanie całości wraz z orzechami włoskimi (około garść orzechów). Uzyskaną masę należy przełożyć do szklanki bądź kubka, w którym zamierza się pić kawę i dodać miodu wedle uznania. Następnie zalać całość mlekiem (dobrym pomysłem jest jego wcześniejsze spienienie) i dodać kawy. Piankę można udekorować odrobiną kakao, pokruszonymi orzeszkami bądź cynamonem.

Kawa dyniowa

Nic tak nie kojarzy się z jesienią jak dynia. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by wykorzystać jej smak również w kawie.

Co będzie Ci potrzebne?

  • espresso,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 150 ml mleka,
  • cukier, syrop klonowy bądź miód,
  • puree z dyni.

Sposób przygotowania:

Wymieszać ze sobą cynamon, imbir, goździki i gałkę muszkatołową. Około 4 łyżki puree z dyni wymieszać z syropem klonowy, miodem bądź cukrem. Następnie dodać do niego wymieszane przyprawy, a także 2 łyżki spienionego i podgrzanego wcześniej mleka. Następnie przelać przez sitko miksturę do wysokiej szklany. Uzupełnić mlekiem i dolać espresso. Udekorować cynamonem.

Smacznego!

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *