pigwa

Pigwa to krzew pochodzący z Azji. W polskich ogrodach nie pojawia się często, uprawa tej rośliny jest naprawdę opłacalna. Pielęgnacja pigwy jest bardzo prosta, a w zamian możemy zyskać nie tylko krzew zdobiący ogród w okresie kwitnienia, lecz także zdrowe owoce. Z owoców z kolei możemy przygotować najróżniejsze przetwory. Będą one bogate w składniki odżywcze i witaminy, dzięki czemu pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Jeśli chcesz dokładnie wiedzieć, jakie właściwości wykazuje pigwa, czytaj dalej!

Co zawierają owoce pigwy?

Spojrzenie na listę substancji zawartych w owocach pigwy nie pozostawia wątpliwości, że mogą one być naprawdę cennym składnikiem diety. Zawierają witaminę C, A, witaminy z grupy B oraz takie pierwiastki jak magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas, miedź czy siarkę. Są także źródłem działających antyoksydacyjnie antocyjanów, garbników, flawonoidów i karotenoidów. Spośród wszystkich owoców, pigwa zawiera największą ilość pektyn, które sprawdzają się w przemyśle spożywczym jako substancje żelujące, ale mają też dobry wpływ na organizm.

Jak owoce pigwy wpływają na nasz organizm?

Dodawanie przygotowanych z pigwy przetworów przykładowo do jesiennej herbaty jest dużym wsparciem odporności. Dzięki zawartości witaminy C oraz innych antyoksydantów jej owoce działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego warto stosować je w razie przeziębienia czy grypy. Przeciwutleniacze sprawiają, że owoce pigwy mogą także wykazywać działanie antynowotworowe, a tym samym zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby.

Owoce pigwy sprawdzają się też w przypadku dolegliwości trawiennych. Regulują pracę układu pokarmowego oraz łagodzą nieprzyjemne objawy jak wymioty czy wzdęcia, zwiększając przy tym apetyt. Właściwości te zawdzięczają przede wszystkim garbnikom oraz pektynom. Z kolei dzięki antocyjanom i flawonoidom wspierają regenerację wątroby. Ponadto flawonoidy wraz z pektynami oczyszczają nasz organizm z toksyn i metali ciężkich.

Sięgając po pigwę, możemy także wspierać układ krążenia. Wspomagają go zawarte w owocach antocyjany, karotenoidy oraz flawonoidy. Uszczelniają one ściany naczyń krwionośnych, pomagają uregulować poziom cholesterolu, a tym samym uniknąć miażdżycy. Stosowanie pigwy może też pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie, ponieważ dzięki zawartym w niej składnikom działa ona antydepresyjnie. Pomaga się uspokoić oraz wyciszyć.

Przeciwwskazania do spożywania pigwy

W wielu przypadkach pigwa jest dużym wsparciem dla naszego organizmu. Owoc ten ma jednak pewne właściwości, przez które niektórzy nie powinni po niego sięgać. Ze spożywania pigwy muszą zrezygnować osoby zmagające się z zapaleniem opłucnej oraz przewlekłymi zaparciami. Z rozwagą do stosowania przygotowanych z niej przetworów powinni też podejść cukrzycy. Owoce pigwy są dla nich w pełni bezpieczne, ale ze względu na ich cierpki smak w wielu sokach czy konfiturach często znajduje się cukier.

Pigwa w ciąży jest bezpieczna, ale nie należy spożywać jej w zbyt dużych ilościach. Choć zazwyczaj wspiera układ pokarmowy, jej nadmiar w tym stanie może powodować nieprzyjemne dolegliwości.

Często pigwa jest niedoceniana, a jeszcze częściej mylona z pigwowcem. Tymczasem naprawdę warto dać jej szansę i obok malin czy porzeczek posadzić jej krzaczek. Jeśli żadne przeciwskazania ich nie ograniczają, korzyści z włączenia przetworów przygotowanych z owoców pigwy będą nieocenione.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *