Spis treści
Czapka kucharska jest podstawowym i niezwykle przydatnym elementem odzieży gastronomicznej zarówno dla szefów kuchni, jak i ich pomocników. Jej noszenie jest sposobem przede wszystkim na zabezpieczenie przyrządzanych posiłków przed dostawaniem się do nich włosów. Sprawdź, co warto uwzględnić, wybierając kucharskie nakrycia głowy i poznaj ich rodzaje.
Odzież gastronomiczna – jaka powinna być?
Ubrania dedykowane do użytku w branży gastronomicznej zapewniają odpowiedni komfort oraz bezpieczeństwo pracy. Specjalny strój podkreśla charakter wykonywanego zawodu i świadczy o profesjonalizmie pracowników. Wygodne, praktyczne ubrania kucharskie, a także nieograniczająca ruchów odzież kelnerska powinny być wykonane z najwyżej jakości materiałów. Na rynku dostępne są zarówno nowoczesne, jak i tradycyjne wzory ubrań oraz akcesoriów, występujących w oryginalnej lub klasycznej kolorystyce.
Z czego składa się strój kucharski?
Odzież kucharska składa się z kilku elementów. Podstawę stroju stanowi zapewniająca swobodę ruchów bluza oraz chroniący przed zabrudzeniami fartuch. Niezwykle ważne są także wygodne spodnie, buty z antypoślizgową podeszwą oraz nakrycie głowy, które zabezpiecza włosy i zatrzymuje pot na czole. Czapka kucharska to atrybut kucharza, a tradycja jej noszenia zaczęła rozwijać się już w starożytności. Początkowo przybierały dowolne kroje, jednak z czasem wygląd tego nakrycia głowy nabrał szczególnego znaczenia. Wysokość czapki świadczyła o doświadczeniu i randze kucharza, natomiast liczba zakładek o jego umiejętnościach. Szefowie kuchni zazwyczaj nosili najwyższe czapki, dzięki którym można było z łatwością wyróżnić ich na tle pozostałych osób.
Czapka jest symbolem profesjonalizmu, gwarancją jakości posiłków i komfortu pracy kucharza. Nakrycie głowy spełnia funkcje praktyczne i wymogi higieniczne, jednocześnie zapewniając walory estetyczne. Czapka dla kucharza chroni włosy i skórę głowy, a także izoluje kosmyki przed możliwością wpadnięcia do przygotowywanych dań. Nakrycie głowy utrzymuje fryzurę w tej samej postaci przez cały czas i zapobiega poruszaniu się włosów.
Czapka kucharska – jaką wybrać?
Strój każdego kucharza powinien być funkcjonalny i przede wszystkim zapewniać maksymalny komfort pracy. Wybierając nakrycie głowy kucharza, warto wziąć pod uwagę:
- temperaturę, jaka panuje w restauracyjnej kuchni, gdzie dodatkowo rozprzestrzenia się duża ilość zapachów oraz wilgoci,
- materiał wykonania, który powinien charakteryzować się zdolnością do wentylacji powietrza oraz łatwą pochłanialnością wilgoci,
- kolorystykę, dopasowaną do pozostałych części garderoby kucharskiej oraz wystroju wnętrza lokalu; najpopularniejsze są białe czapki kucharskie, ponieważ jest to kolor nawiązujący do higieny i czystości,
- możliwość regulacji wielkości,
- rodzaj nakrycia głowy.
Jakie są rodzaje czapek kucharskich?
Czapki kucharskie występują w wielu fasonach, wzorach i kolorach – to z pewnością umożliwi każdemu znalezienie rozwiązania zgodnego z oczekiwaniami oraz z indywidualnymi preferencjami.
Tradycyjna budyniówka to białe, wysokie nakrycie głowy, przypominające kształtem grzyba z szerokim daszkiem. Bandana lub chusta kucharska to wiązana z tyłu opaska, niekiedy wyposażona w siateczkę przytrzymującą włosy. Estetyczne toczki zapewniają wysokie standardy higieny pracy w kuchni. Funkcjonalny daszek może posiadać górną część wykonaną z siatki – jest to optymalne rozwiązanie, zapobiegające przegrzewaniu głowy. Dzięki temu jego noszenie nie wpływa negatywnie na kondycję włosów oraz skóry głowy. Schludna furażerka jest nieduża i posiada płaski wierzch. Powinna być wykonana z przewiewnych, chłonących wilgoć materiałów. Najprostszy czepek kuchenny spełnia najważniejsze zadanie – uniemożliwia wypadającym włosom dostawanie się do jedzenia. Czepki przybierają formę okrągłej siatki przyszytej do elastycznej gumki. Jest to rozwiązanie o stosunkowo niewielkiej wartości estetycznej, dlatego stosowane jest najczęściej w kuchniach zamkniętych.
Wyboru czapki kucharskiej warto dokonać ze względu na funkcjonalność i estetykę. Często kucharze na podstawie własnych preferencji mogą zdecydować, w jakim nakryciu głowy chcą pracować. Ujednolicony rodzaj czapek preferowany jest w restauracjach z otwartą kuchnią.
adam
5 maja 2021fajny artykul, duzo przydatnych info 😉