ciastkakawa

Masz ochotę na mocno czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa? Poznaj sprawdzony przepis na kultowe ciasto czekoladowe – wilgotne brownie. To hit ostatnich lat, który cieszy się uznaniem na całym świecie. Przygotuj go i Ty, korzystając z poniższych wskazówek.

Jeśli chcesz przygotować wilgotne ciasto czekoladowe, przepis odgrywa tutaj istotną rolę. Odpowiednio dobrane proporcje składników to klucz do udanego wypieku. Dlatego podążaj za wskazówkami, aby uzyskać wypiek o idealnej konsystencji.

Wilgotne ciasto czekoladowe – przepis

Brownie przygotujesz szybko – nie musisz mieć żadnego cukierniczego doświadczenia.

Niezbędne są następujące składniki:

  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • 100 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 3 duże jajka.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W rondelku umieść masło i 2 połamane tabliczki czekolady. Podgrzewaj na małym palniku aż do rozpuszczenia składników. Delikatnie mieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem – tak długo, aby uzyskać puszystą i jasną masę.
  3. Do masy jajecznej dodaj ostudzoną polewę czekoladową i miksuj do całkowitego połączenia.
  4. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  5. Do ciasta dodaj 1 tabliczkę czekolady połamaną na mniejsze kawałki.
  6. Formę do pieczenia (20×20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i umieść ciasto. Wyrównaj powierzchnię.
  7. Brownie piecz w temperaturze ok. 170oC przez 30 minut.

Gotowe ciasto czekoladowe odstaw do ostygnięcia.

Sekret udanego brownie – wskazówki

Chcesz mieć pewność, że wilgotne brownie będzie takie jak w przepisie? Skorzystaj z poniższych wskazówek. Należy pamiętać o tym, aby:

  • nie wydłużać czasu pieczenia – w przeciwnym razie ciasto będzie przesuszone
  • nie podkręcać temperatury pieczenia – wówczas może dojść do przypalenia wierzchu
  • nie dodawać proszku do pieczenia ani sody – jeśli ciasto czekoladowe ma mieć „zbitą” konsystencję” nie może nadmierne wyrosnąć.

Już wiesz, jak przygotować brownie – teraz czas przystąpić do pracy. Gwarantujemy, że z przepisu będziesz korzystać dużo częściej.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *