Masz ochotę na mocno czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa? Poznaj sprawdzony przepis na kultowe ciasto czekoladowe – wilgotne brownie. To hit ostatnich lat, który cieszy się uznaniem na całym świecie. Przygotuj go i Ty, korzystając z poniższych wskazówek.
Jeśli chcesz przygotować wilgotne ciasto czekoladowe, przepis odgrywa tutaj istotną rolę. Odpowiednio dobrane proporcje składników to klucz do udanego wypieku. Dlatego podążaj za wskazówkami, aby uzyskać wypiek o idealnej konsystencji.
Wilgotne ciasto czekoladowe – przepis
Brownie przygotujesz szybko – nie musisz mieć żadnego cukierniczego doświadczenia.
Niezbędne są następujące składniki:
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 200 g drobnego cukru do wypieków,
- 100 g mąki,
- 150 g masła,
- 3 duże jajka.
Przygotowanie krok po kroku:
- W rondelku umieść masło i 2 połamane tabliczki czekolady. Podgrzewaj na małym palniku aż do rozpuszczenia składników. Delikatnie mieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Odstaw do ostygnięcia.
- Jajka zmiksuj z cukrem – tak długo, aby uzyskać puszystą i jasną masę.
- Do masy jajecznej dodaj ostudzoną polewę czekoladową i miksuj do całkowitego połączenia.
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Do ciasta dodaj 1 tabliczkę czekolady połamaną na mniejsze kawałki.
- Formę do pieczenia (20×20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i umieść ciasto. Wyrównaj powierzchnię.
- Brownie piecz w temperaturze ok. 170oC przez 30 minut.
Gotowe ciasto czekoladowe odstaw do ostygnięcia.
Sekret udanego brownie – wskazówki
Chcesz mieć pewność, że wilgotne brownie będzie takie jak w przepisie? Skorzystaj z poniższych wskazówek. Należy pamiętać o tym, aby:
- nie wydłużać czasu pieczenia – w przeciwnym razie ciasto będzie przesuszone
- nie podkręcać temperatury pieczenia – wówczas może dojść do przypalenia wierzchu
- nie dodawać proszku do pieczenia ani sody – jeśli ciasto czekoladowe ma mieć „zbitą” konsystencję” nie może nadmierne wyrosnąć.
Już wiesz, jak przygotować brownie – teraz czas przystąpić do pracy. Gwarantujemy, że z przepisu będziesz korzystać dużo częściej.
natka
1 kwietnia 2021Ojejciu! 🙂 Od samego czytania robi się ochota na takie czekoladowe conieco! <3