suszona-poamrancza1
pomarańcza, cynamon i szyszki

Pomarańcze to cytrusy, które dostępne są w sklepach przez cały rok. W lecie doskonale gaszą pragnienie, natomiast zimą przywołują atmosferę świąt. Pomarańcze pięknie pachną i doskonale prezentują się w połączeniu z gałązkami drzew iglastych. W okresie świąt spotkać je można zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Dowiedz się, jak najlepiej suszyć pomarańcze, by pięknie zdobiły Twoje mieszkanie przez cały okres zimy.

Suszone pomarańcze – do czego?

Suszone pomarańcze to doskonały element dekoracyjny. Dobrze prezentują się jako ozdoby na choince, a także dekoracje wieńców czy też bożonarodzeniowych stroików. Suszone plastry pomarańczy są również doskonałym dodatkiem do własnoręcznie tworzonych świec, a także prezentów. Świeże pomarańcze można wykorzystać do grzanego wina bądź świątecznych słodkości.

Jak suszyć pomarańcze?

Metoda oraz cały proces suszenia pomarańczy są niezwykle ważne dla zachowania struktury owoców. Odpowiednie wysuszenie cytrusów sprawi, że zachowają one swoje kolory i nie będą pleśnieć. Pomarańcze suszyć można na kilka sposób w zależności od możliwości oraz pory roku.

Suszenie pomarańczy na kaloryferze

Pierwszym sposobem na wysuszenie cytrusów jest pokrojenie ich w plasterki na minimum 0,5 cm. Szerokość plastra jest istotna, ponieważ zbyt cienkie plastry mogą się zniekształcić, a zbyt grube będą długo schły.

Pokrojone pomarańcze należy położyć na papierze do pieczenia bądź folii aluminiowej i położyć na rozkręconym grzejniku. Plastry należy co jakiś czas obracać, by wysuszyły się one z dwóch stron. Pomarańcza może suszyć się nawet 7 dni. Zaletą tej metody jest piękny zapach rozchodzący się po całym domu!

Suszenie pomarańczy w piekarniku

Kolejny, szybszym sposobem, jest wysuszenie plastrów pomarańczy w piekarniku. Podobnie, jak w przypadku kaloryfera, pomarańcze należy pokroić w plastry, a następnie wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do około 75o. Pomarańcze powinny piec się około 2-3 godzin i być stale obracane. Dobrym pomysłem jest również uchylenie drzwiczek, by zapewnić owocom stały dopływ świeżego powietrza.

Suszenie pomarańczy na słońcu

Sposób, który sprawdzi się przede wszystkim latem to suszenie plastrów pomarańczy na słońcu. W tym celu należy pokroić owoc na plastry, a następnie nawlec na sznurek. Tak przygotowane pomarańcze można rozwiesić w słonecznym i przewiewnym miejscu, np. na balkonie. Plastry powinny być gotowe po około tygodniu.

Suszenie pomarańczy w suszarce do grzybów

Pomarańczę można suszyć także w suszarce do grzybów. Plastry należy ułożyć na sitach suszarki i suszyć około 6 godzin. Pomarańcza powinna być co jakiś czas obracana.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *