zimowa-kawa
cynamon, kawa i ciastko

Pogoda za oknem nie rozpieszcza? Jedyne o czym marzysz to ciepły koc i kubek ciepłego napoju w rękach? Zapewnij sobie odrobinę przyjemności i spróbuj kawy z naszego przepisu. Jest aromatyczna, smaczna i baaaardzo rozgrzewającą!

Aromatyczna i rozgrzewająca kawa – składniki

Większość składników, które potrzebne są do przygotowania zimowej kawy znajdziesz w swoim domu. Jeżeli nie, to są to produkty łatwo dostępne i nie powinno być problemu z kupieniem ich w osiedlowym sklepie.

Potrzebujesz:

  • kawę – filiżanka espresso,
  • mleko – około 150 – 200 ml,
  • cynamon,
  • kardamon,
  • 2-3 goździki,
  • miód.

Przepis na kawę zimową

Pierwszym krokiem od przygotowania zimowej kawy jest zaparzenie małej filiżanki kawy. Kolejnym podgrzanie w małym garnuszku około 150-200 ml mleka. W trakcie podgrzewania do mleka dodaj przyprawy:

  • cynamon – może być zarówno w formie sproszkowanej, jak i stałej (kawałek laseczki cynamonu),
  • kardamon – podobnie, jak cynamon – można użyć wersji sproszkowanej bądź dwóch obranych ziaren,
  • goździki,
  • opcjonalnie łyżeczkę miodu

Podgotuj trochę mleko z przyprawami na małym ogniu, a następnie przelej mleko do naczynia, w którym bezpiecznie można je spienić. Dobrze, gdy przelejesz mleko przez sitko, by „wyłowić” ziarna kardamonu i goździki. Kolejnym etapem jest wyżej wspomniane spienienie mleka i stworzenie na jego powierzchni aksamitnej pianki. Przelej mleko do wysokiej szklanki, a następnie delikatnie dodaj do niej kawę. Twoja kawa powinna mieć trzy warstwy: warstwę mleka, kawy i kremowej pianki na wierzchu.

Kremową piankę możesz dodatkowo udekorować cynamonem bądź kakao. Jeżeli zależy Ci na tym, aby Twoja kawa była jeszcze bardziej wyjątkowa – skorzystaj ze specjalnych szablonów, dzięki którym stworzysz równy wzór, np. kształt śnieżynki czy gwiazdki.

Smacznego!

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *