jak-parzyc-kawe

Wiele osób rezygnuje z szybkiej w przygotowaniu kawy rozpuszczalnej na rzecz kawy mielonej zaparzanej według odmiennych technik. Miłośnicy tego napoju niejednokrotnie chcą poczuć się niczym prawdziwi bariści. Dlatego z chęcią testują różne metody oraz urządzenia do parzenia kawy. Sprawdź, w czym parzyć kawę, aby uzyskać aromatyczny napój dopasowany do własnych preferencji.

Kawa ziarnista czy mielona?

Parzenie kawy bez wątpienia warto rozpocząć od wyboru właściwej kawy. Można wybrać wersję w ziarnach, wymagającą odpowiedniego przygotowania lub gotową zmieloną kawę. Wybór zależy przede wszystkim od własnych preferencji, choć warto mieć świadomość, że poszczególne warianty różnią się między sobą właściwościami oraz cenami. Kawa mielona, w przeciwieństwie do kawy ziarnistej, jest prostsza i wygodniejsza w przygotowaniu, ponieważ po otwarciu jest gotowa do użycia. Kawy ziarniste, ze względu na bezpośrednie mielenie przed parzeniem, niewątpliwie pozwalają na uzyskanie apetycznie pachnącego napoju o głębokim smaku. Kawa ziarnista, choć jest droższa od mielonej, charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, których nie posiada kawa mielona – szczelne zamknięcie w opakowaniu wpływa negatywnie na zapach, intensywność oraz smak otrzymanego napoju. Wrażenia z picia kawy mielonej mogą być inne niż w przypadku picia naparu na bazie świeżo zmielonych ziaren. Kawę ziarnistą można zmielić za pomocą młynka lub dzięki funkcji mielenia wbudowanej w ekspresie.

Jaki młynek do kawy?

Warto zaopatrzyć się w młynek do kawy, ponieważ proces mielenia pozwala na wydobycie bogatego smaku i intensywnego aromatu. Młynki do kawy mogą różnić się metodą działania oraz rodzajem noży. Najpopularniejsze rozwiązania to:

  • ręczny młynek do kawy – użytkownik za pomocą siły własnych mięśni napędza urządzenie,
  • młynek do kawy elektryczny posiada wbudowany mechanizm, pozwalający na automatyczne mielenie ziaren,
  • młynek żarnowy posiada stalowe lub ceramiczne żarna, które miażdżą ziarna,
  • młynek udarowy ma wbudowane ostrza rozcinające ziarna kawy.

Można spotkać się z przekonaniem, że lepszym patentem niż rozcinanie jest miażdżenie ziaren, które wpływa to korzystnie na smak i woń napoju. Przy wyborze warto zwrócić również uwagę na aspekty tj. rozmiar, moc czy pojemność młynka.

Jak zaparzyć kawę?

Istnieją zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne podejścia do parzenia kawy. Najpopularniejszym urządzeniem do przygotowania kawy z pewnością jest ekspres, chociaż istnieją także alternatywne metody parzenia kawy. Przekonaj się, jakie są sposoby parzenia kawy i znajdź najlepsze rozwiązanie dla siebie.

Jaki ekspres do kawy?

Ekspres do kawy pozwala na szybkie przygotowanie kawy, a większość modeli posiada możliwość zmiany podstawowych ustawień. To z pewnością pozwoli zaparzyć różne rodzaje napojów według własnych preferencji smakowych. Ekspresy do kawy różnią się parametrami oraz funkcjami. Największą popularnością cieszy się ekspres przelewowy, który umożliwia przygotowanie tylko jednego typu kawy. Dla osób, które chcą eksperymentować z rodzajami kawy, lepszym rozwiązaniem będzie ekspres ciśnieniowy, który pozwoli uzyskać przyjemnie pachnącą kawę. Można zdecydować się na automatyczny ekspres do kawy, który za pomocą jednego przycisku umożliwia szybkie i proste uzyskanie napoju doskonałej jakości lub na ekspres kolbowy, pozwalający na rytualne zaparzenie kawy. Modele kolbowe dają możliwość kontrolowania każdego etapu przygotowywania kawy oraz sprzyjają twórczej zabawie smakami i aromatami otrzymywanych naparów. Ciekawą alternatywą jest również łatwy w obsłudze ekspres na kapsułki, które można kupić w różnych wariantach smakowych.

Jak zrobić kawę w kawiarce?

Parzenie kawy w kawiarce to najprostsza forma przygotowania tradycyjnego naparu. Kawa z kawiarki charakteryzuje się mocnym, wyjątkowo esencjonalnym smakiem. Kawiarka składa się z dzbanka na gotowy napój, sitka na kawę oraz dolnego pojemnika na wodę.

Przygotowanie kawy rozpoczyna się od wlania odpowiedniej ilości ciepłej wody do dolnego zbiornika oraz wsypania zmielonej według własnego uznania kawy na sitko. Następnie dokręca się górny dzbanek i ustawia kawiarkę na niewielkim palniku kuchenki, aby zagotować wodę. Można zaopatrzyć się w specjalne kawiarki na indukcję, które są dostosowane do płyty grzewczej. Wytworzone ciśnienie sprawia, że woda przetłacza się przez kawę, tworząc gotowy napar, zbierający się w górnym zbiorniku.

Jak zrobić kawę po turecku?

Parzenie kawy po turecku wymaga wprawy i cierpliwości, choć jest to metoda, która pozwala na wydobycie cennych walorów smakowych – mocy i słodyczy kawy. Proces wymaga zachowania odpowiedniej kolejności wykonywanych czynności. Do przygotowania naparu według tej metody niezbędny jest tygielek do parzenia kawy.

Sekwencję należy rozpocząć od umieszczenia w tygielku drobno zmielonej kawy, cukru oraz przypraw zapachowych (np. cynamonu lub kardamonu). Następnie dolewa się zimnej wody i stawia się naczynie na małym ogniu w celu doprowadzenia zawartości do wrzenia. Gdy napar zaczynie się gotować należy odstawić go do ostygnięcia, po czym należy ponowić procedurę dwukrotnie. Po trzecim podgrzaniu napój jest gotowy – najlepiej pić go, gdy jest gorący.

Aeropress – jak zaparzać?

Ręczny ekspres Aeropress pozwala na przygotowanie kawy o wyrazistych nutach smakowych w dowolnym miejscu. Ze względu na niewielkie rozmiary oraz łatwość transportu świetnie sprawdzi się w podróży. Urządzenie składa się z tłoka, sitka z filtrem oraz cylindra. Do przygotowania kawy należy zaopatrzyć się w papierowe filtry do Aeropressu.

Jest to urządzenie niezwykle proste w obsłudze. Proces rozpoczyna się od umieszczenia papierowego filtra na sitku, zakręcenia go na cylindrze i przelania filtra ciepłą wodą. Następnie ustawia się całość na naczyniu, do którego będzie przeciskana gotowa kawa. Należy wsypać drobno zmieloną kawę na sitko i wlać niewielką ilość wody, odczekać chwilę i dolać pozostałą część wody. Można przemieszać kawę, by napar był bardziej wyrazisty. Po upływie określonego czasu na cylinder zakłada się tłok i jednostajnym tempem wyciska się kawę do naczynia.

French press – jak parzyć? 

Zaparzacz tłokowy umożliwia szybkie parzenie kawy i łatwe oddzielenie fusów od gotowego naparu. French press to szklany czajnik do parzenia kawy z tłokiem.

Przygotowanie kawy zajmuje mało czasu, ponieważ wystarczy wsypać grubo zmieloną kawę do dzbanuszka, wlać wrzątek i odczekać kilka minut aż napar będzie gotowy. Następnie wystarczy docisnąć delikatnie fusy za pomocą tłoka.

Jak parzyć kawę w dripie?

Drip to proste urządzenie do parzenia kawy, pozwalające otrzymać delikatny napar. Jest to metoda, dzięki której można w prosty i szybki sposób wydobyć z kawy niezwykły aromat. Klasyczny dripper to zaparzacz o charakterystycznym kształcie, przypominającym literę V. Do przygotowania kawy tą metodą konieczne jest zaopatrzenie się w papierowe filtry oraz specyficzny czajnik, który posiada wąską, wydłużoną szyjkę.

Przygotowanie warto zacząć od przelania filtra gorącą wodą w celu zniwelowania papierowego posmaku. Następnie należy zagotować wodę i pozwolić jej ostygnąć. Później ustawia się dripper na kubku, umieszcza się w nim filtr, na który należy wsypać drobno zmieloną kawę. Wodę przelewa się do czajnika, przypominającego konewkę i miarowo okrężnymi ruchami wlewa się ją do drippa.

Jak zrobić cold brew?

Cold brew to orzeźwiająca kawa parzona na zimno, która doskonale sprawdza się na upalne dni. Czas przygotowania wynosi kilkanaście godzin, w których trakcie zmielona kawa jest przetrzymywana w zimnej wodzie. Jednak to nie powinno zniechęcać, gdyż użycie zimnej wody sprawia, że w efekcie powstaje kawa o oryginalnym profilu smakowym.

Proces przygotowania należy rozpocząć od grubego zmielenia ziaren kawy. Warto wiedzieć, że gotowa kawa mielona nie sprawdzi się w tej metodzie, ponieważ zwykle jest zmielona zbyt drobno. Do dużego szklanego naczynia należy wsypać kawę, wlać wodę w temperaturze pokojowej, wymieszać, odstawić i odczekać około 12 godzin. Następnie należy przefiltrować otrzymany napar przez papierowy filtr, tetrową pieluchę lub gazę naciągniętą na sitko.

Akcesoria do parzenia kawy

Można zaopatrzyć się np. w spieniacz do mleka, pozwalający ubić smakowitą pianę, termometr, dzięki któremu będzie możliwe precyzyjne sprawdzenie temperatury wody, wagę, która pozwoli odmierzyć idealną ilość kawy lub wody czy stoper, umożliwiający kontrolowanie czasu parzenia.

Zarówno gatunek kawy, jak i sposób jej zaparzania decydują o ostatecznym smaku naparu. W domowym zaciszu można uzyskać doskonałą jakość napoju. Każda z metod zajmuje kilka minut, a przygotowanie kawy jest intuicyjne.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *