herbata (1)

Doskonała herbata to nie tylko bogaty aromat i pyszny smak. Jest to połączenie tradycji, sposobu podania i kultury spożywania naparu. Hodowla najlepszych odmian wymaga długich poszukiwań, testów i konsultacji. Dowiedz się, jak herbaty Sir Williams łączą w sobie bogactwo smaków i tradycji ze wszystkich zakątków świata.

Historia herbaty

Wiele krajów ma własne legendy wyjaśniające historię tego orzeźwiającego naparu. Według chińskich wierzeń, pierwszy raz zaparzono go prawie 3 tysiące lat przed naszą erą. Stało się to za sprawą spadających liści z herbacianego krzewu. Niosący je wiatr sprawił, że wylądowały w wodzie, którą właśnie gotował cesarz Shen Nung. Smak napoju zachwycił władcę i od tamtej pory tradycja picia herbaty rozpowszechniała się po całym świecie. 

Herbaty Sir Williams – herbaty cejlońskie

Najpopularniejszym i najczęściej docenianym na świecie gatunkiem jest herbata cejlońska. Charakteryzuje ją głęboki smak i kolor oraz delikatny, orientalny aromat dzikiej orchidei. Jest to właśnie ten napar, którym delektowały się brytyjskie elity w czasach kolonizacji. Dostarczane były z dalekiej Sri Lanki, gdzie plantatorzy uprawiali krzewy najwyższej jakości. Dziś można się cieszyć jej bogatymi walorami smakowymi we własnym domu. Aby poczuć się jak prawdziwy brytyjski arystokrata, można dodać do niej odrobinę mleka i cukru trzcinowego.

Sir Williams – herbaty Earl Grey

Jest to szlachetna odmiana czarnej herbaty z dodatkiem bergamotki, której zawdzięcza świeże, cytrusowe nuty. Jest to popularny napar śniadaniowy. Herbata Sir Williams Royal Earl Grey jest wzbogacona o płatki bławatka, które dodają jej lekkości. Prawdziwi znawcy herbaty do Earl Greya nie dodają żadnych dodatków, aby nie zaburzyć delikatnych kwiatowych nut.

Sir Williams – herbaty zielone

Herbata zielona pochodzi z tych samych krzewów, co czarna. Różni je jednak proces powstawania. W przypadku zielonej, natychmiast po zerwaniu suszy się liście. Pozwala to uzyskać bardziej delikatny, świeży smak. Powstaje ona tylko z chińskiej odmiany herbaty. Szybkie suszenie zapewnia wiele wartości zdrowotnych, w tym zapobieganie otyłości oraz wysoką zawartość antyoksydantów. Ten złoto zielony napar spożywa się tradycyjnie bez żadnych dodatków. Jest to rytuał powszechny w krajach Dalekiego Wschodu, między innymi w Japonii.

Herbaty Sir Williams – Yerba Mate

Yerba Mate staje się coraz bardziej popularną alternatywą dla kawy. Ma podobne działanie pobudzające i zwiększające koncentrację. Tradycyjnie pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie była ważnym rytuałem Indiańskich szamanów. Yerba Mate to sproszkowane liście i łodygi ostrokrzewu paragwajskiego. W tradycji plemion południowoamerykańskich do naparu dodaje się słodkich liści stewii. Do Europy dotarła za sprawą jezuickich misjonarzy, którzy założyli pierwsze plantacje ostrokrzewu. Obecnie można ją kupić w wygodnej formie torebek, co ułatwia zaparzanie. Herbata Yerba Mate Dame zawiera dodatek trawy cytrynowej i skórki pomarańczowej, które nadają jej prawdziwie egzotycznego aromatu. 

Herbaty Sir Williams Royal Taste Mint Prince

Walory mięty doceniali już starożytni Grecy. Roślina ta zawiera naturalnie występujący mentol, który dzięki właściwościom chłodzącym daje efekt przyjemnego orzeźwienia. Napar miętowy jest także nieocenioną pomocą w przypadku problemów z trawieniem. Świetnym wyborem jest wyjątkowa mieszanka wysokiej jakości chińskiej zielonej herbaty z miętą. Napój ten jest idealny na gorące, letnie popołudnia.

Herbata Sir Williams Lord of Cherries

Zielona herbata, dzięki swojemu delikatnemu, ziołowemu aromatowi, doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Zauważyli to japońscy cesarze. Połączyli tradycyjny chiński napar z bogactwem swojego kraju, czyli wiśnią. Popijali delikatnie słodki, krzepiący napój podziwiając kwitnące drzewa. Kwaśne nuty tych owoców idealnie łączą się ze skórką pomarańczy w mieszance zielonej i białej herbaty Sir William. 

Herbaty owocowe i aromatyzowane

We wschodnioeuropejskich domach królują herbaty aromatyzowane, z dodatkiem malin, hibiskusa, dzikiej róży lub cynamonu i suszonych owoców. Idealnie komponują się z sokiem z cytryny i syropami owocowymi. Sprawdzają się doskonale w czasie długich, jesiennych miesięcy, kiedy potrzebne jest rozgrzanie i wzmocnienie odporności.

Zestawy herbat – różnorodność smaków i aromatów

Degustując herbaty codziennie, można zaskoczyć się nowymi połączeniami smaków i aromatów. Zestaw 12 różnych rodzajów herbat pozwala na prawdziwą podróż dookoła świata – od peruwiańskiej Yerba Mate, przez brytyjskiego Earl Greya, aż po Japońską zieloną herbatę z wiśnią. Jest to także doskonały pomysł na prezent dla każdego smakosza tego napoju. W sklepie Caffe Grano – https://caffegrano.pl/kategoria-produktu/herbata/sir-williams – dostępne są różne zestawy herbat w pięknych opakowaniach, które ucieszą każdego.

Z czego pić herbatę?

Herbatę można zaparzyć w ulubionym kubku lub szklance, jednak bardziej eleganckim wyborem jest imbryk z kompletem filiżanek. Zestaw porcelany zmienia sączenie naparu w prawdziwą celebrację. Świetnym wyborem jest także wymiana filiżanek na tradycyjne azjatyckie czarki, których mała pojemność chroni przed wystudzeniem herbaty. Niezależnie jednak, z czego się ją pije, warto zadbać, żeby była wysokiej jakości. 

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *