Spis treści
W naszym życiu jest mnóstwo okazji do świętowania: urodziny, imieniny, parapetówka, chrzciny i wiele innych. Cudownie jest je celebrować w towarzystwie naszych najbliższych oraz pysznego jedzenia. Jakie desery w słoiczkach podać swojej rodzinie i znajomym w takie uroczystości? Oto kilka inspiracji, do przygotowania których wykorzystaliśmy oszałamiająco pyszny batonik ziarnisty, czyli Miodziak Orzechowy z asortymentu rzemieślniczej piekarni Galicia.
Deser w słoiczku nr 1: Fantazja na temat ciasta Banoffee
Do przygotowania 4 deserków potrzebujecie:
- Batoniki Miodziak Orzechowy – 2 sztuki
- Masa kajmakowa – 200 gram
- Dojrzałe banany – 2 duże sztuki lub 3 małe
- Śmietana 36% – 200 ml
- Cukier puder – 1 łyżeczka
- Mleczna czekolada – 40 gram
- Sok z cytryny
Przygotowanie deseru zacznijcie od pokrojenia bananów w plastry i skropienia ich cytryną, aby nie ciemniały. Następnie pokruszcie Miodziaki Orzechowe i ubijcie śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Gdy wszystkie składniki są gotowe – możecie przejść do układania deseru Banoffee. Na dno słoiczków (lub szklanek) wsypcie odrobinę Miodziaka, następnie kajmak, banany i bita śmietana. Wszystko powtórzcie ponownie. Na śmietanę dodajcie odrobinę miodziaka, masy kajmakowej, owoców i śmietany. Gotowy deser posypcie startą na małych oczkach czekoladą i udekorujcie listkiem mięty. Będzie pysznie!
Deser w słoiczku nr 2: Krem z białą czekoladą i musem malinowym
Do przygotowania tego deseru (4 porcje) potrzebujecie:
- Batoniki Miodziak Orzechowy – 2 sztuki
- Serek mascarpone – 1 opakowanie
- Biała czekolada – 100 gram
- Maliny mrożone – 200 gram
- Mięta do dekoracji
Ten banalnie prosty deser to propozycja, z którą poradzi sobie każdy, nawet największy, kuchenny laik. Wystarczy, że w kąpieli wodnej rozpuścicie tabliczkę dobrej białej czekolady, a gdy ostygnie, połączycie ją z serkiem mascarpone – wykorzystajcie do tego mikser (masa będzie idealnie gładka). Podczas gdy Wasza czekolada stygnie, delikatnie rozmrożone maliny zblendujcie na mus, a batoniki z ziarnami pokruszcie na drobne kawałeczki. Gdy wszystko macie gotowe przejdźcie do układania deserków. Na dno słoiczków wsypcie pokruszonego Miodziaka, kolejna warstwa to krem z mascarpone i białej czekolady, który należy polać musem z malin. Gotowy deser udekorujcie listkami mięty i od razu podawajcie swoim bliskim.
Deserek w słoiczku nr 3: Szarlotka bez pieczenia
Trzecia i ostatnia propozycja to coś dla fanów jabłek. Jeśli uwielbiacie ich smak w deserach – koniecznie wypróbujcie ten przepis. By go wykonać (dla 4 osób) zaopatrzcie się w:
- 2 batony z ziarnami Miodziak
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczkę masła
- cynamon
- 125 ml śmietanki 36%
- 1 łyżkę cukru pudru
- 125 gram mascarpone
- płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie szarlotki w słoiku jest naprawdę niezwykle proste. Zacznijcie od pokrojenia jabłek w kostkę, a następnie skarmelizujcie je na patelni z dodatkiem masła i brązowego cukru. W międzyczasie pokruszcie batoniki z ziarnami, a śmietanę ubijcie z dodatkiem cukru pudru. Ubitą kremówkę połączcie z serkiem mascarpone. Gdy wszystkie wymienione czynności są już za Wami – przejdźcie do układanie deseru. Na spód wyłóżcie odrobinę jabłek, później chrupiącego Miodziaka, następnie znowu jabłka, a na samą górę krem z mascarpone i bitej śmietany. Deser posypcie prażonymi migdałami i cynamonem. Najlepiej smakuje podany od razu po przygotowaniu, kiedy jabłka są jeszcze ciepła, ale z powodzeniem możecie go serwować także na zimno.
Dodaj komentarz