miodziak-orzechowy

W naszym życiu jest mnóstwo okazji do świętowania: urodziny, imieniny, parapetówka, chrzciny i wiele innych. Cudownie jest je celebrować w towarzystwie naszych najbliższych oraz pysznego jedzenia. Jakie desery w słoiczkach podać swojej rodzinie i znajomym w takie uroczystości? Oto kilka inspiracji, do przygotowania których wykorzystaliśmy oszałamiająco pyszny batonik ziarnisty, czyli Miodziak Orzechowy z asortymentu rzemieślniczej piekarni Galicia.

Deser w słoiczku nr 1: Fantazja na temat ciasta Banoffee

Do przygotowania 4 deserków potrzebujecie:

  • Batoniki Miodziak Orzechowy – 2 sztuki
  • Masa kajmakowa – 200 gram
  • Dojrzałe banany – 2 duże sztuki lub 3 małe
  • Śmietana 36% – 200 ml
  • Cukier puder – 1 łyżeczka
  • Mleczna czekolada – 40 gram
  • Sok z cytryny

Przygotowanie deseru zacznijcie od pokrojenia bananów w plastry i skropienia ich cytryną, aby nie ciemniały. Następnie pokruszcie Miodziaki Orzechowe i ubijcie śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Gdy wszystkie składniki są gotowe – możecie przejść do układania deseru Banoffee. Na dno słoiczków (lub szklanek) wsypcie odrobinę Miodziaka, następnie kajmak, banany i bita śmietana. Wszystko powtórzcie ponownie. Na śmietanę dodajcie odrobinę miodziaka, masy kajmakowej, owoców i śmietany. Gotowy deser posypcie startą na małych oczkach czekoladą i udekorujcie listkiem mięty. Będzie pysznie!

Deser w słoiczku nr 2: Krem z białą czekoladą i musem malinowym

Do przygotowania tego deseru (4 porcje) potrzebujecie:

  • Batoniki Miodziak Orzechowy – 2 sztuki
  • Serek mascarpone – 1 opakowanie
  • Biała czekolada – 100 gram
  • Maliny mrożone – 200 gram
  • Mięta do dekoracji

Ten banalnie prosty deser to propozycja, z którą poradzi sobie każdy, nawet największy, kuchenny laik. Wystarczy, że w kąpieli wodnej rozpuścicie tabliczkę dobrej białej czekolady, a gdy ostygnie, połączycie ją z serkiem mascarpone – wykorzystajcie do tego mikser (masa będzie idealnie gładka). Podczas gdy Wasza czekolada stygnie, delikatnie rozmrożone maliny zblendujcie na mus, a batoniki z ziarnami pokruszcie na drobne kawałeczki. Gdy wszystko macie gotowe przejdźcie do układania deserków. Na dno słoiczków wsypcie pokruszonego Miodziaka, kolejna warstwa to krem z mascarpone i białej czekolady, który należy polać musem z malin. Gotowy deser udekorujcie listkami mięty i od razu podawajcie swoim bliskim.

Deserek w słoiczku nr 3: Szarlotka bez pieczenia

Trzecia i ostatnia propozycja to coś dla fanów jabłek. Jeśli uwielbiacie ich smak w deserach – koniecznie wypróbujcie ten przepis. By go wykonać (dla 4 osób) zaopatrzcie się w:

  • batony z ziarnami Miodziak
  • 3 średnie jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczkę masła
  • cynamon
  • 125 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżkę cukru pudru
  • 125 gram mascarpone
  • płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie szarlotki w słoiku jest naprawdę niezwykle proste. Zacznijcie od pokrojenia jabłek w kostkę, a następnie skarmelizujcie je na patelni z dodatkiem masła i brązowego cukru. W międzyczasie pokruszcie batoniki z ziarnami, a śmietanę ubijcie z dodatkiem cukru pudru. Ubitą kremówkę połączcie z serkiem mascarpone. Gdy wszystkie wymienione czynności są już za Wami – przejdźcie do układanie deseru. Na spód wyłóżcie odrobinę jabłek, później chrupiącego Miodziaka, następnie znowu jabłka, a na samą górę krem z mascarpone i bitej śmietany. Deser posypcie prażonymi migdałami i cynamonem. Najlepiej smakuje podany od razu po przygotowaniu, kiedy jabłka są jeszcze ciepła, ale z powodzeniem możecie go serwować także na zimno.

Która propozycja wykorzystania Miodziaka w warstwowych deserach najbardziej przypadła Wam do gustu?

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *

Array