orzech-wloski
orzechy włoskie

Orzech włoski nazywany jest królem wszystkich orzechów. Pokaźnych rozmiarów, o wyglądzie zbliżonym do ludzkiego mózgu, może pochwalić się wieloma pozytywnymi dla zdrowia właściwościami. Dowiedz się, co zawierają orzechy włoskie, jak wpływają na organizm człowieka i jak należy je przechowywać, by zachowały wszystkie swoje właściwości.

Orzech włoski i jego charakterystyka

Orzech włoski to drzewo liściaste, które spotkać można zarówno na terenie Europy, Azji, jak i Ameryki Południowej. Samo drzewo nie wywodzi się jednak z Włoch – swoją nazwę zawdzięcza Włoszczyźnie, czyli historycznej krainie Rumunii, z której dotarło do naszego kraju. Drzewo orzecha włoskiego jest w stanie wydać pierwsze owoce najwcześniej po około 5 latach od zasadzenia. Drzewo osiąga dość duże rozmiary, posiada szeroko rozbudowaną koronę i dość krótki pień. Jest odporne na susze, a także mróz. Owocuje w okresie jesiennym. 

Co zawierają orzechy włoskie?

Orzechy włoskie są źródłem cennych minerałów i witamin, które pozytywnie wpływają na organizm. Powinny być zatem na stałe wpisane w dietę, szczególnie uczniów, studentów, a także osób pracujących umysłowo. Dzięki fosforowi pozytywnie wpływają one na prawidłową pracę mózgu. Orzechy cechują się również wysoką zawartością witaminy B1, która przyczyna się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Ponadto wspiera ona układ nerwowy. W orzechach włoskich znaleźć można także witaminę B6, która ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i hormonalny, a także witaminę E, która chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnym rodników. Bakalie tego typu to również wysoka zawartość kwasu foliowego, dlatego spożywanie orzechów włoskich polecane jest kobietom w ciąży.

Na co dobre są orzechy włoskie?

Orzechy włoskie mogą być spożywane przez osoby w każdym wieku. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Zawarte w nich substancje mają również pozytywny wpływ na układ krwionośny, dlatego spożywanie orzechów polecane jest osobom, które mają problemy z sercem. Orzechy wzmacniają również układ odpornościowy i nerwowy. Polecane są osobom przemęczonym, narażonym na stres i osobom nadpobudliwym.

Co ciekawe, zdrowotne właściwości posiadają również liście orzechu. Są one pomocne m.in. w leczeniu żylaków i hemoroidów. Działają przeciwzapalnie i hamując krwawienia z uszkodzonych naczyń krwionośnych. Napar z liści stosować można w formie nasiadówek, okładów, a także do przemywania.

Zawarty w orzechach włoskich cynk, który wykazuje działanie przeciwbakteryjne i ściągające, pozytywnie wpływa również na cerę. Wyciąg z orzecha włoskiego jest często składnikiem kremów do cery trądzikowej, tłustej i dojrzałej.

Co zrobić z orzechów włoskich?

Orzechy włoskie doskonale sprawdzają się jako przekąska w swojej pierwotnej formie, ale i dodatek do różnego rodzaju dań czy deserów. Jednym z najbardziej popularnych sposobów na wykorzystanie orzechów włoskich w kuchni jest oczywiście ciasto z orzechami. Rozwiązań i pomysłów jest jednak zdecydowanie więcej. Z orzechów można wykonać np. mąkę, panierkę do mięs czy też mleko. Popularnym sposobem jest także nalewka z orzechów bądź orzechowe masło.

Z orzechów można zrobić również wiele jesiennych ozdób, takich jak świeczniki, wieńce bądź bombki na choinkę. 

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Aby zachować wszelkie zdrowotne właściwości orzechów konieczne jest właściwe ich przechowywanie. Najlepiej, aby orzechy pozostały w łupinkach. W przeciwnym razie mogą wyschnąć bądź spleśnieć. Orzechy włoskie w łupinach należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Najlepiej w szklanym słoju bądź metalowej puszce.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *