czy-miod-jest-zdrowy
miód

Miód to naturalny produkt spożywczy, który posiada wiele cennych składników. Znany i używany na świecie od wieków. W jego lecznicze właściwości wierzyli już ludzie starożytni, którzy używali go zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Czy miód rzeczywiście jest zdrowy? Dowiedz się, jakie posiada właściwości i kiedy powinno się z niego korzystać.

Jak powstaje miód?

Naturalny miód pszczeli jest substancją, która wytwarzana jest przez pszczoły miodne. Do jego wytworzenia potrzebny jest nektar kwiatowy bądź sok, który pozyskiwany jest przez pszczoły z różnych roślin. Pobierany nektar jest wzbogacany przez owady enzymami i składowany w specjalnie wyznaczonym do tego miejscu, czyli w komórkach plastra. Ostatnim etapem wykonywanym przez pszczoły jest pokrywanie całości zebranego nektaru specjalną powłoką, której podstawowym zadaniem jest ochrona przed zepsuciem i wilgocią.

Miód dojrzewa, a wewnątrz zachodzą procesy chemiczne, które sprawiają, że staje się on jeszcze bardziej wartościowy.

Właściwości miodu

Miód jest substancją słodką. Zawiera w sobie dużo cukrów – między innymi fruktozę i glukozę, które są cukrami redukującymi. Hamuje powstawanie próchnicy, a także jest polecany osobom chorującym na cukrzycę. Działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie mając pozytywny wpływ na układ oddechowy. Ma również wpływ na odporność organizmu, dlatego polecany jest przy przeziębieniach, zapaleniach zatok czy też zapaleniach gardła.

Miód naturalny działa na organizm oczyszczająco. Zmniejsza negatywne skutki działania używek, pobudza trawienie i działa kojąco przy zapaleniach jelit i żołądka. Zażywanie miodu korzystnie wpływa również na działanie serca, a także łagodzi skutki stresu.

Miód – jak spożywać?

Sposobów na spożywanie miodu jest bardzo dużo. Pierwszym i najbardziej popularnym jest spożywanie go na chlebie. Miód dodawać można również do owsianek, jogurtów czy też śniadaniowego musli. Często praktykowane jest również słodzenie napojów przy pomocy miodu – świetnie sprawdzi się zarówno z mlekiem, herbatą czy też kawą. Istotnym jest, aby został dodany do napoju dopiero wtedy, gdy napój delikatnie przestygnie. Połączenie miodu ze wrzątkiem może go pozbawić cennych właściwości.

Dobra praktyką jest również spożywanie przegotowanej wody z cytryną, imbirem i miodem. Taka mieszanka z pewnością pozytywnie wpłynie na odporność, a także da „energetycznego kopa z rana”.

Jak przechowywać miód?

Aby miód zachował swoje właściwości na długo konieczne jest jego właściwe przechowywanie. Substancja powinna znajdować się w szklanych pojemnikach, które nie przepuszczają światła. Najlepiej, aby był przechowywany w zacienionym miejscu w temperaturze około 8-12 stopni. Nie należy trzymać go w lodówce, a także w pobliżu produktów o silnym zapachu. Istotne jest, aby przechowywany był w szczelnym pojemniku, gdyż miód w bardzo szybkim tempie wchłania wodę i wilgoć, co może skutkować jego zepsuciem.

Jaki miód jest najbardziej wartościowy?

Na rynku dostępnych jest bardzo dużo rodzajów miodu. Najbardziej wartościowym miodem jest oczywiście miód naturalny pochodzący od sprawdzonego źródła. Unikać należy miodów dostępnych w popularnych hipermarketach, które z naturalnym miodem mają mało wspólnego. Ciężko jednak jednoznacznie stwierdzić, który z rodzajów miodu jest najbardziej wartościowy. Niezwykle wysokie stężenie substancji o cechach antybakteryjnych wykazuje miód manuka i przez wielu to właśnie on uważany jest za faworyta.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *