dania-z-grilla
mięso i warzywa na grillu

Sezon grillowy w pełni! Sprzyjająca pogoda i długie dni zachęcają do rodzinnych i towarzyskich spotkań i wspólnego grillowania. Jeżeli planujesz wyprawić grillowe przyjęcie sprawdź, co możesz przygotować, by skorzystać z niego mogli zarówno wegetarianie, jak i dzieci.

Co przygotować na grilla?

Grill wielu osobom kojarzy się z prawdziwą ucztą dla mięsożerców. Warto jednak uwzględnić w menu potrawy, które zadowolą gusta wszystkich obecnych gości. Powinny się w nim znaleźć zatem dania dla osób, które nie jedzą mięsa, a także dla dzieci, dla których tłusta karkówka z grilla może okazać się niezbyt dobrym pomysłem. 

Oczywiście, na grillu nie może zabraknąć tradycyjnych mięsnych potraw. Do najpopularniejszych należą kiełbaski, karkówka, skrzydełka czy też szaszłyki z mięsem z piersi kurczaka i warzywami. Poniżej znajdziesz mniej tradycyjne propozycje, które z pewnością zachwycą Twoich gości.

Co na grilla dla wegetarian?

Warzywa to produkty, które równie dobrze jak mięso, nadają się do grillowania. Sposobów ich przygotowania jest mnóstwo. Idealnie sprawdzają się bakłażany, które wcześniej warto zamarynować w sosie sojowym, a także pokrojona w grubsze plastry cukinia obsypana przyprawami. Na wegetariańskim grillu nie może zabraknąć zarówno grillowanych ziemniaków, batatów, jak i chrupiącej papryki.

Przed wrzuceniem warzyw na ruszt warto je jednak zamarynować, by dodać im niepowtarzalnego smaku. Marynaty do warzyw mogą być dokładnie takie same jak do mięsa. Polecane są oliwy i oleje, a także sosy sojowe czy też specjalnie przygotowane mieszanki ziół i sosów. Z warzywami można postępować w dokładnie taki sam sposób, jak z mięsem także w przypadku panierowania. W tej postaci doskonale sprawdzi się kalafior i pieczarki.

Co na grilla dla dzieci?

Dania z grilla nie zawsze nadają się do spożycia przez dzieci. Smażone i tłuste jedzenie nie jest odpowiednie dla najmłodszych. Wato zatem przygotować kilka propozycji daniowych, które zachwycą podniebienia maluchów. Należy uważać, by potrawy te nie były przypalone, a także nie zawierały szkodliwych substancji, które wydzielać się mogą z nieodpowiedniej rozpałki i drewna. Najlepiej zrezygnować z ropy i parafiny, a grillować jedynie na węglu drzewnym.

W menu dla dzieci mogą znaleźć się warzywne szaszłyki, pierś z kurczaka w ziołach czy też pieczona cukinia i bakłażan. Jednym z ciekawszych i dość mało popularnych pomysłów na grilla są owoce. Grillowane gruszki, ananasy, jabłka czy winogrona pokrojone w kosteczkę warto umieścić na tacce, przykryć i odczekać około 15 minut. Tak podane owoce z pewnością przypadną do gustu maluchom!

Jakie przystawki na grilla?

Oprócz tak zwanych „dań głównych” z grilla warto zadbać również o przekąski, które urozmaicą menu i stanowić będą doskonały dodatek do grillowanych mięs.

Pierwszą propozycją są szparagi. Sezonowe warzywa doskonale sprawdzą się w roli przystawki do mięs. Aby wydobyć ich smak konieczne jest ich zamarynowanie w oliwie z oliwek i w sosie sojowym. Warto do marynaty dodać ząbek czosnku. Tak przygotowaną marynatą należy smarować pojedyncze szparagi i układać na jednorazowych tackach, a następnie piec je około 7 minut z każdej strony.

Podobnie postąpić można z pieczarkami, które usmażyć można zaledwie ze szczyptą soli, jak i farszem w kapeluszach. Farsz składać się może z serów takich jak camembert, mozzarella czy feta, a także z ulubionych warzyw. Przygotowane pieczarki należy ułożyć na tackach i piec około 20 minut.

Niezastąpionymi przekąskami na grillu są również pieczone ziemniaczki, a także grzanki z masłem czosnkowym.

Related Posts

2 Komentarzy

  • marek
    18 czerwca 2020

    serio? owoce na grilla? :////

  • iola_66
    19 czerwca 2020

    Też jest to dla mnie zaskakujące, ale spróbuję! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *