grefpfrut
grejpfruty

Wielu smakoszy ceni grejpfruty za ich orzeźwiający aromat i charakterystyczny smak. Owoce te uchodzą także za jedne z najzdrowszych. Bogata zawartość witamin, karotenu i specyficznych flawonoidów sprawia, że ich częste spożycie pomaga w profilaktyce wielu schorzeń oraz poprawia stan zdrowia. Dlaczego warto jeść grejpfruty i w jaki jeszcze sposób można wykorzystać ich unikalne właściwości?

Jak wybrać najlepsze grejpfruty?

Podczas zakupu owoców zwróć uwagę na kilka parametrów, które pozwolą Ci ocenić jakość danego okazu. Najsmaczniejsze, dojrzałe grejpfruty wyróżniają się spłaszczeniem przy końcówkach, są duże i ciężkie. Cytrusy z wypukłymi końcówkami mają najczęściej grubą, trudno odchodzącą skórkę. W sprzedaży możesz znaleźć trzy odmiany grejpfrutów: zieloną, białą i czerwoną. Najwięcej walorów zdrowotnych posiadają grejpfruty o czerwonej barwie miąższu.

Co sprawia, że grejpfruty są zdrowe?

Za szczególne zalety grejpfrutów dla ludzkiego zdrowia odpowiada wysoka zawartość witamin A, B, C i E oraz karotenoidy, likopen i flawonoidy. Szczególnie cenną substancją, która obficie występuje w grejpfrutach jest narginina. To jej owoce zawdzięczają goryczkowy smak. Ten szczególny związek chemiczny skupiony jest głównie w białej skórce otaczającej miąższ oraz pestkach.

Jak grejpfruty wpływają na metabolizm?

Grejpfruty są sprzymierzeńcami walczących z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Stanowią nie tylko niskokaloryczną przekąskę, lecz ich spożycie reguluje metabolizm tłuszczów i przyspiesza odchudzanie. Zawarty w owocach błonnik zapewnia uczucie sytości. Spożywanie grejpfrutów polecane jest osobom, których problemem jest cukrzyca. Zawarte w cytrusach składniki regulują stężenie cukru we krwi i zapobiegają jego nadmiernym skokom.

Na jakie problemy zdrowotne pomagają grejpfruty?

Zawarty w grejpfrutach flawonoid – narginina ma działanie antyoksydacyjne, ważne w profilaktyce antynowotworowej, przeciwdziała starzeniu. Chroni przed grzybami i bakteriami. Jedzenie grejpfrutów wzmacnia odporność, dlatego szczególnie poleca się włączyć je do diety w okresie przesileń. Karotenoidy, rutyna i likopen pozytywnie działają na układ krążenia, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i uszczelniają je. Jedzenie grejpfrutów pomaga ustrzec się przed miażdżycą i udarem. Zawarty w owocach kwas foliowy sprawia, że powinny spożywać je kobiety planujące ciążę.

Czy każdy może jeść grejpfruty?

Spożycie grejpfrutów doskonale wpływa na zdrowie, jednak nie każdy może pozwolić sobie na te pyszne cytrusy. Nie powinny jeść ich osoby cierpiące na zgagę oraz uczulone. Pamiętaj, by nie popijać leków sokiem grejpfrutowym. Jego składniki mogą wchodzić w niepożądane interakcje z niektórymi medykamentami.

Grejpfruty w kosmetyce?

Olejek pozyskiwany z grejpfruta ma wiele właściwości kosmetycznych. Polecany jest szczególnie dla cery tłustej i osób zmagających się z trądzikiem. Grejpfrut łagodzi stany zapalne, podrażnienia skóry i przyspiesza gojenie zranień. Charakterystyczny aromat owocu doskonale nadaje się do aromatoterapii. Jest niezwykle energetyzujący i orzeźwiający. Dzięki grejpfrutom można wyrównać koloryt skóry, gdyż efektywnie usuwają przebarwienia.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *