lettuce-gba2a00167_1920

Roszponka to smaczne delikatne w smaku warzywo liściaste idealne do sałatek. Jest ona bardzo łatwa w uprawie i z powodzeniem możemy zasadzić ją w skrzynkach balkonowych lub doniczkach. Będzie stanowić idealne uzupełnienie małego balkonowego warzywnika lub ogródka ziołowego. Ponadto samodzielnie uprawiając roszponkę, będziemy mieć pewność, że warzywo jest ekologiczne.

Roszponka bardzo szybko rośnie i jest gotowa do zbioru po około 10 tygodniach od siewu. Warzywo najczęściej uprawiane jest z siewu letniego lub wczesnojesiennego (od lipca do października), ale można również spróbować uprawy wczesnowiosennej (luty-marzec), ponieważ roszponka to warzywo odporne na niskie temperatury. Poznaj tajniki uprawy tej rośliny w skrzynkach balkonowych.

Roszponka – idealne warzywo do letnich sałatek

Roszponka, Valerianella locusta, znana również jako roszpunka warzywna lub sałata polna, należy do rodziny kozłkowatych Valerianaceae. To jednoroczna lub dwuletnia niewielka roślina, która osiąga zaledwie do 20 cm wysokości. Jej liście są szerokie, mają łopatkowaty kształt i intensywnie zielony kolor, zebrane są w charakterystyczną rozetę i osiągają około 10 cm długości. Kwiaty roszponki są niewielkie, mają niebieską barwę i zebrane są na szczytach łodyg, a jej owoce to małe spłaszczone orzeszki.

Roszpunka w stanie dzikim występuje na ugorach i polach. Jest to jednak przede wszystkim bardzo lubiane i często uprawiane warzywo liściowe. Roszponkę można uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i pojemnikach na balkonie, tarasie, a nawet na domowym parapecie. Odmiany roszponki polecane do uprawy balkonowej to:

  • Coquille de Louvier,
  • Verte de Cambri,
  • Vit.

Świeżo zebrane listki jada się najczęściej jako dodatek do sałatek, kanapek, makaronu, pizzy czy naleśników. Mają one delikatny lekko słodkawy smak i pasują do wielu potraw.

Roszponka – uprawa na balkonie

Upraw roszponki jest bardzo łatwa. Jest to mało wymagające warzywo, które nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Nie obawiajmy się więc spróbować samodzielnej uprawy roszponki, nawet jeśli jesteśmy początkującymi miłośnikami domowej uprawy warzyw. Aby roszponka dała jak największy plon, warto zapewnić jej następujące warunki uprawy.

Stanowisko

Roszponka najładniej rośnie na stanowiskach słonecznych, choć dobrze jej będzie także w półcieniu. Postarajmy się postawić pojemniki, w których rosną rośliny, w miejscu osłoniętym od silnych wiatrów.

Podłoże

Roszpunka warzywna jest bardzo mało wymagająca w stosunku do podłoża. Dobrze rośnie niemal w każdej glebie. Preferuje jednak podłoża lekkie i wapienne. Możemy ją z powodzeniem uprawiać w zwykłej ziemi ogrodniczej kupionej w kwiaciarni lub w podłożu do uprawy warzyw.

Czas na siew

Nasiona siejemy bardzo płytko – zaledwie do 10 mm. Najlepiej sprawdzi się model siewu w dwóch rzędach oddalonych od siebie o około 10 cm. Po wysianiu nasion podlewamy glebę. Pamiętajmy, że aby nasiona ładnie skiełkowały, powinna ona być przez cały czas wilgotna. Roszponka kiełkuje dosyć długo, bo nawet 2-3 tygodnie, ale gdy młode rośliny już się pojawią, wówczas bardzo szybko rosną.

Podlewanie i nawożenie

Roszponka jest bardzo wrażliwa na niedobór wody, dlatego ważne jest regularne umiarkowane podlewanie. Podłoże w skrzynce lub doniczce powinno być stale lekko wilgotne, ale nie bardzo mokre. Warzywo ma bardzo małe wymagania pokarmowe i w uprawie balkonowej nie trzeba jej nawozić. Wystarczą jej składniki odżywcze zawarte w podłożu. Jeśli jednak uprawiamy roszponkę kilkakrotnie w tej samej ziemi, to warto przed siewem nasion wymieszać ją z odrobiną dojrzałego kompostu lub raz na dwa tygodnie zasilić rośliny biohumusem.

Roszponka jest bardzo wdzięczną rośliną. Nie tylko szybko rośnie, ale także większość jej odmian jest odporna na choroby grzybowe. Zapobiegawczo warto jednak pamiętać o tym, by nie przelewać roślin, ponieważ mogą wtedy gnić. Ze względu na terminy siewu (wczesna wiosna lub wczesna jesień) nie jest też raczej narażone na ataki szkodników owadzich.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *

Array