klara-kulikova-wcv2ykm3dls-unsplash1

Ktoś, kto choć raz spróbował wyśmienitych dań włoskiej kuchni, ten wie, że to niepowtarzalna uczta, finezja kilku prostych składników, eksplozja świeżości i aromatycznych ziół. W Polsce bardzo cenimy sobie dania kuchni włoskiej i chętnie po nią sięgamy, zarówno wybierając włoskie restauracje, jak i przygotowując posiłki w domowym zaciszu.

W dużym uproszczeniu kuchnia włoska najczęściej kojarzy nam się z pizzą. Restauracje (Saska Kępa) proponują ich ogromną różnorodność – i choć różnią się one nieco od rodzimych włoskich pieczonych krążków, to potrafią skutecznie zachwycić nas niezwykłym smakiem i aromatem, bazując na importowanych, fantastycznych produktach prosto z włoskich regionów.

Fundamenty włoskiej kuchni w restauracjach

Charakterystyczne dla kuchni włoskiej są warzywa i przyprawy – w zasadzie w ogromnej ilości. Włosi nie oszczędzają w potrawach na aromatycznej, świeżej bazylii, oregano, pieprzu, estragonie czy tymianku. Uwielbiają przede wszystkim potrawy mączne i rybne, serwują wyśmienitej jakości owoce morza. Specjalnością Włochów są także sery i wędliny, z których również restauracje w Polsce przygotowują wykwintne przystawki.

Restauracyjne menu, poza klasycznymi, popularnymi włoskimi daniami, oferuje zwykle swoje wariacje makaronowe z dodatkami przeróżnych aromatycznych sosów. Ilość odmian makaronu, które możemy znaleźć we Włoszech, są w stanie przyprawić o zawrót głowy, dlatego restauracje (Saska Kępa) warszawskie mają ogromne pole do popisu.

Wśród propozycji dań nie brakuje również deserów i trunków, które we Włoszech również potrafią zachwycić, zwłaszcza przepyszne wina ze słonecznych, italskich winnic.

Wszystkich tych smaków po prostu trzeba spróbować – włoskie restauracje na Saskiej Kępie to świetne miejsce, by np. degustację przeprowadzić podczas biznesowego spotkania czy lunchu w pracy.

Ogromna różnorodność wśród restauracji na Saskiej Kępie

Włochy to kraj pełen różnorodności, ze względu na to, że jego obszar sięga 1200 kilometrów rozciągłości i dzieli się na kilkadziesiąt regionów, w kuchni włoskiej także spotykamy dużo niuansów i różnic, w zależności od tego, skąd pochodzą receptury. Możemy więc się domyślać, że podróż po włoskich prowincjach może być nie tylko turystyczną, ale także kulinarną, niezapomnianą przygodą. Podobnie jest także, jeśli chodzi o odwiedziny włoskich restauracji na Saskiej Kępie.

Wspólny mianownik dań w restauracjach

Jednocześnie obok tej różnorodności i pewnych niuansów wyróżniających pewne restauracje, są punkty, które łączą je wszystkie. To oczywiście gama wspólnych składników włoskiej kuchni, takich jak pomidory, rukola, czosnek i oliwki. Możemy iść oczywiście dalej, szukając wspólnego mianownika, i będzie to również kompozycja serów i wędlin w różnych wariacjach i połączeniach smakowych: parmezan, gorgonzola (np. z gruszkami i miodem), szynka parmeńska i boczek. Niewątpliwie wspólne na wielu włoskich restauracji są również przyprawy i świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek i estragon – to dzięki nim między innymi dzieje się cała magia na restauracyjnych talerzach.

Na koniec warto pamiętać o pieczywie, które we włoskiej kuchni jest również niezwykle ważne, a zdecydowanie inne niż to wypiekane w rodzimych polskich piekarniach. Pieczywo we włoskich restauracjach pojawia się również do dań obiadowych, co dla Polaków nie jest do końca tak oczywiste. Bardzo często występuje w postaci puszystych placków z dodatkami warzywnymi lub serwowane po prostu z przepyszną oliwą. I znów się potwierdza zasada, że kwintesencja włoskiej kuchni tkwi w prostocie.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *

Array