Spirulina to organizm, który rośnie zarówno w wodzie słodkiej, jak i słonej. Jest to rodzaj sinic, które są rodziną jednokomórkowych drobnoustrojów, często określanych mianem niebiesko-zielonych alg. Podobnie jak rośliny, sinice mogą wytwarzać energię ze światła słonecznego w procesie zwanym fotosyntezą. Jakość białka zawartego w spirulinie uważana jest za doskonałą – porównywalną do jajek. Spirulina w tabletkach daje wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebujesz.
Zastosowanie spiruliny w tabletkach
Stosowanie suplementów powinno być zindywidualizowane i zweryfikowane przez specjalistę, np. dietetyka lub farmaceutę.
Spirulina w tabletkach zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (takie jak A, E i K), beta karoten i minerały, białko i fikocyjaniny (pigmenty, które nadają niebieski kolor i działają przeciwutleniająco). Fikocyjaniny były stosowane jako barwnik w wielu gałęziach przemysłu, m.in. farmacji, kulinariach, a nawet kosmetyce.
Spirulina wpływa na wiele obszarów zdrowia, w tym:
- zdolność antyoksydacyjna,
- ciśnienie krwi,
- kontrola poziomu cukru we krwi,
- rak,
- poziom cholesterolu,
- zdrowie wątroby w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby,
- zespół metaboliczny,
- otyłość.
Czy spirulina może wywoływać skutki uboczne?
Reakcja alergiczna może być możliwa u osób uczulonych na spirulinę. Obejmuje ona wysypkę lub obrzęk.
Spirulina jest uważana za bezpieczną, ale niektórzy użytkownicy zgłaszają następujące skutki jej stosowania:
- alergia,
- ból głowy,
- ból mięśni,
- nadmierne pocenie,
- problemy ze snem.
Chociaż poważne skutki uboczne spiruliny są rzadkie, należy pamiętać, że wystąpiły następujące:
- anafilaksja (ciężka reakcja alergiczna),
- obrzęk gardła.
Natychmiast przestań używać spiruliny, jeśli zaczniesz odczuwać poważne skutki uboczne, następnie skontaktuj się z lekarzem.
Bogactwo witamin i minerałów
Jedna łyżka stołowa lub 7 gramów suszonej spiruliny zawiera:
- 20 kalorii
- 4,02 g białka
- 1,67 g węglowodanów
- 0,54 g tłuszczu
- 8,4 mg wapnia
- 2 mg żelaza
- 13,6 mg magnezu
- 8,26 mg fosforu
- 95,2 mg potasu
- 73,5 mg sodu
- 0,7 mg witaminy C
Zawiera również tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy oraz witaminy A, B6 i K. Spirulina zawiera szereg przeciwutleniaczy, w tym fikocyjaninę, niebiesko-zielony pigment. Przeciwutleniacze, takie jak te w spirulinie, mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami i chronić organizm przed uszkodzeniem komórek. Spirulina okazała się nieocenionym suplementem, którego zażywanie warto dodać do swojej rutyny.
Dodaj komentarz