modern packaging machine for fresh pears in a factory for food industry

Produkty spożywcze wymagają zatroszczenia się o szczególne warunki przechowywania. Nie dotyczy to jedynie stworzenia odpowiednich warunków termicznych w pomieszczeniu czy środku transportu, w którym znajdują się towary spożywcze, ale również samego opakowania. Dlatego właśnie producent opakowań spożywczych ma trudne zadanie. Jak przebiega proces produkcji? Które technologie wykorzystuje się dzisiaj najczęściej? Wyjaśniamy!

Producent opakowań spożywczych – dominacja plastiku

Oczywiście producent opakowań spożywczych może korzystać z wielu materiałów. Do przechowywania żywności dopuszczonych jest całkiem sporo materiałów. Można spotkać opakowania drewniane, kartonowe, czy szklane. Niemniej jednak zdecydowanie najczęściej stosuje się plastik. Dlaczego? Ponieważ posiada on szereg cech, dzięki którym przewyższa wszystkie inne materiały:

  • jest bezpieczny dla pożywienia
  • łatwo tworzyć z niego niemal dowolne formy,
  • pozwala na proste umieszczenie na opakowaniu etykiety,
  • jest lekki,
  • nowoczesny plastik nie wyrządza szkody środowisku.

Najpopularniejsze technologie produkcji opakowań z plastiku

Producent opakowań spożywczych z plastiku ma dzisiaj do dyspozycji kilka technologii. Jednak dwie z nich cieszą się zdecydowanie największym docenieniem. Mowa o:

  • formowaniu wtryskowym,
  • termoforingu

Formowanie wtryskowe to metoda polegająca na umieszczaniu tworzywa w formie. Aplikuje się je poprzez wtrysk, następnie dochodzi do zastygnięcia plastiku. W ten sposób powstaje opakowanie o pożądanym kształcie. Opakowania wyprodukowane w ten sposób można poddawać recyklingowi. Ponadto są one bardzo estetyczne i wytrzymałe. Parametry wytrzymałościowe opakowań tego typu pozwalają przechowywać w nich niemal dowolne produkty żywnościowe. Produkcję opakowań tego typu poleca się dla produktów marek premium, ze względu na wysoką jakość, ale też relatywnie wysokie koszty produkcji.

O wiele mniejsze koszty generuje produkcja z wykorzystaniem termoformingu. Jeśli chodzi o termoforming, producent opakowań spożywczych formuje je poprzez wykorzystanie wysokiego ciśnienia i temperatur. Wykorzystuje się w tym przypadku materiały, które stają się elastyczne pod wpływem oddziaływania termicznego. Po uelastycznieniu poddaje się je kształtowaniu. W ten sposób można uzyskać opakowanie o dowolnym kształcie. To duża, jednak nie jedyna zaleta opakowań produkowanych z wykorzystaniem tej technologii. Opakowania te posiadają bardzo przyzwoite właściwości wytrzymałościowe i estetyczne. Jednocześnie produkcja jest prosta i wydajna. Tym samym dobry producent opakowań spożywczych nie ma problemu z realizacją zamówień nawet na kilkaset tysięcy opakowań z plastiku.

Bezpieczne opakowania dla żywności

Wybierając producenta opakowań dla produktów spożywczych, należy sprawdzić, czy troszczy się on o bezpieczeństwo. Chodzi tutaj przede wszystkim o materiały wykorzystywane do produkcji opakowań. Rzecz w tym, aby były to rzeczywiście tworzywa, które nie wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi i nie mogą im w żaden sposób zagrozić. Do plastików tego typu należą między innymi: PET, polipropylen i polistyren.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *

Array