20231107103356_g6117988f2098d908cb2d39768cdc08eedfa70411a293c6ac36640baa32b5d9ccb2477adbbbe1256700a55645edbd22048ae2a5be32b1bf46d12112695bc5e48a_640.jpg

Organizacja wesela obejmuje także wybranie menu, aby goście mogli zjeść coś smacznego. Pojawia się jednak pytanie, co wybrać, bo każdy lubi coś innego, ma odmienne preferencje odnośnie żywienia. Można oczywiście zdecydować się na tradycyjne menu, ale coraz więcej osób zmaga się z alergiami pokarmowymi, rozmaitymi dolegliwościami zdrowotnymi skłaniającymi do wykluczenia niektórych produktów z diety. Niektórzy nie jedzą mięsa, inni wykluczają jajka, zboża lub nabiał. Najlepiej postawić na zróżnicowane menu, aby każdy znalazł dla siebie coś smacznego.

Tradycyjne menu weselne, czyli dobrze znane potrawy kuchni polskiej

Niektóre potrawy są dobrze znane wszystkim, stanowią podstawowe dania kuchni polskiej. Warto mieć w menu weselnym to, co większość Polaków chętnie zjada. Oczywiście każdy ma inne preferencje, więc nie można liczyć na zadowolenie wszystkich. Jeśli para młoda pragnie, aby goście weselni byli usatysfakcjonowani zaserwowanymi im potrawami, to powinna zdecydować się na urozmaicone menu. Optymalnie jest, jeśli przynajmniej połowa dotyczy tradycyjnych potraw typu rosół, kluski śląskie z mięsem, bigos, rolady. W przypadku mięs i wędlin także powinno się postawić na wiele opcji, aby każdy znalazł coś smacznego, miał w czym wybierać. Oczywiście nie może zabraknąć także dań wegetariańskich lub wegańskich, bo coraz więcej osób (szczególnie młodych) rezygnuje z jedzenia produktów odzwierzęcych.

Dobre jedzenie na weselu ma ogromne znaczenie, bo wpływa na samopoczucie gości. Jeśli będzie niesmaczne lub nie będą mieć w czym wybierać, to niestety poczują niedosyt. Wpłynie to również negatywnie na ich wspomnienia z wesela, czego oczywiście każda para młoda chciałaby uniknąć. Istotne jest, aby pyszne i różnorodne jedzenie zawsze było na stole. Głód nie sprzyja dobrej zabawie, dlatego suto zastawione stoły mają duże znaczenie podczas uroczystości takich jak wesele. Mile widziane są ponadczasowe dania, które nigdy nie wychodzą z mody, czyli dania drobiowe typu kotlet nadziewany grzybami, surówka z kiszonej kapusty, kapusta zasmażana, barszcz z krokietami, flaki, klasyczne sałatki jajeczno-ziemniaczane.

Co może zagościć w nowoczesnym menu weselnym?

Coraz więcej młodych par decyduje się na nowoczesne menu weselne, aby zaskoczyć miło gości pysznym jedzeniem. Jest to świetna okazja do eksperymentów kulinarnych, skosztowania czegoś zupełnie nowego. Jako że większość osób je na co dzień tradycyjne potrawy typu kotlet schabowy z ziemniakami i surówką, to warto zdecydować się na coś oryginalnego. Najważniejsze jest to, aby postawić na dobrą jakość, dlatego warto zapoznać się z ofertą dostępną na stronie https://grandchotowa.pl/wesela/, dostosować ją do swoich potrzeb.

Nowości najlepiej sprawdzają się jako przystawki, za przykłady posłużą owoce morza, camembert z żurawiną, tarta w wersji wytrawnej, deska różnych serów. Rewelacyjnym pomysłem jest także niespodzianka w postaci nieszablonowego deseru. Można pójść o krok dalej i zaserwować dania ekskluzywne, aby zrobić dobre wrażenie na zaproszonych gościach. Zabawie zawsze towarzyszy dobre jedzenie, dlatego wzbogacenie tradycjonalizmu nowoczesnością będzie miłą odmianą.

Podsumowanie – co wybrać, aby wesele było udane?

Jako że goście weselni mają różne preferencje żywieniowe, to najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie potraw tradycyjnych z nowoczesnymi. W ten sposób dla każdego znajdzie się coś smacznego, będzie można również spróbować czegoś zupełnie nowego. Warto postawić na klasykę i urozmaicić ją, aby menu było zróżnicowane. Na weselu są goście z różnego przedziału wiekowego, nie brakuje miłośników rozwiązań zarówno tradycyjnych, jak i klasycznych. Jeśli zaoferuje się klasykę i zaproponuje coś nietypowego, to goście z pewnością będą zadowoleni.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *

Array