sokownik-soki-przetwory

Malinowy, wiśniowy, a może jeżynowy? Jesienią i zimą nie ma nic lepszego od herbaty z domowym sokiem owocowym. Wbrew pozorom zrobienie go samodzielnie wcale nie jest takie trudne, wystarczy zaopatrzyć się w sokownik, który znacznie ułatwi pracę. Decydując się na kupno, warto jednak zapoznać się z rodzajami tych urządzeń, aby wybrać model idealnie dopasowany do swoich potrzeb.

Sokowniki – co to takiego?

Sokownik to rodzaj garnka składającego się z trzech części ustawionych jedna na drugiej. Dolna część przeznaczona jest na wodę, której podgrzanie doprowadza do wytworzenia pary. Gorąca para specjalną rurką przedostaje się do najwyżej położonej części urządzenia zawierającej owoce. Pod wpływem wysokiej temperatury owoce wydzielają sok, który specjalnymi dziurkami umieszczonymi w dnie pojemnika przedostaje się do środkowej części sokownika. Tu jest zamontowany kranik z rurką transportującą gotowy sok do przygotowanych wcześniej butelek czy słoików. Działanie urządzenia jest bardzo proste, a na efekt nie czeka się dłużej niż godzinę.

Rodzaje sokowników

W ofertach sklepów znajdują się dwa rodzaje sokowników: parowe i elektryczne. Zasada działania obu typów jest podobna, a różni je sposób podgrzewania wody. Sokowniki parowe podgrzewają ją po umieszczeniu na kuchence, natomiast elektryczne w dolnej części mają wbudowany element grzewczy, który zaczyna działać po podłączeniu do prądu. Zazwyczaj wyposażone są też w dodatkowe funkcje takie jak regulacja temperatury czy kontrola czasu.

Na co się zdecydować?

Wybór konkretnego modelu zależy przede wszystkim od tego, jak często robisz soki i jakie ilości owoców przetwarzasz. Jeżeli masz stały dostęp do świeżych owoców, a soki to rodzinny przysmak wybierz urządzenie o większej pojemności, w innym przypadku wystarczy sokownik o mniejszych gabarytach. Zwróć też uwagę na jakość – sokowniki wykonane ze stali nierdzewnej będą trwalsze niż te aluminiowe, choć zapewne nieco droższe. Urządzenie elektryczne przyda się wtedy, gdy masz małą kuchenkę lub przygotowujesz soki na działce – wtedy wystarczy ustawić sokownik w dowolnym miejscu z dostępem do gniazdka elektrycznego. Jeżeli wolisz gotować na kuchence i chcesz ograniczyć zużycie prądu – kup sokownik parowy zwracając przy tym uwagę na to, do jakich rodzajów kuchenek jest przeznaczony. Dobrze dopasowany do potrzeb sokownik na pewno szybko stanie się jednym z ulubionych kuchennych sprzętów, bo jego obsługa jest banalnie prosta, a efekty działania przepyszne!

Sposób na odporność i zdrowie

Domowy sok to genialny pomysł nie tylko na smaczny, ale i zdrowy dodatek do wody, herbaty czy deserów. Sokowniki umożliwiają przygotowanie soków, których nie trzeba pasteryzować, słodzić czy konserwować. Ich smak i aromat jest niepowtarzalny i przynosi skojarzenia z latem oraz dzieciństwem. W ciepłe dni sok będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli po rozcieńczeniu podasz go w atrakcyjnym słoju z kranikiem, który możesz kupić w sklepie internetowym Radochy Gospochy. Zimą z kolei będzie doskonale smakował z gorącą herbatą podaną w pięknym porcelanowym kubku.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *

Array