3

W miejscach publicznych obowiązuje całkowity zakaz palenia papierosów czy wyrobów tytoniowych. Przepisy obejmują również inhalację e-papierosami. By móc w pełni działać, jako przedsiębiorca powinieneś wyznaczyć strefę dla palących. Dzięki temu w Twoim lokalu zarówno osoby, które lubią palić, jak i te, którym zapach lub dym przeszkadza, będą mogły czuć się swobodnie. Podpowiadamy, jak przygotować komfortowe miejsce do palenia.

Czy istnieje obowiązek tworzenia palarni?

Palenie papierosów na terenie firmy, w której nie wyznaczono do tego dedykowanego miejsca, jest naruszeniem prawa. Reguluje to art. 5 ust. 1 i 1a Ustawy z dnia 9 listopada 1995 roku o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Palenia zabrania się szczególnie na terenie zakładów podmiotów leczniczych, w miejscach organizacyjnych systemu oświaty, uczelniach, w pomieszczeniach obiektów kultury, lokalach gastronomiczno-rozrywkowych, przystankach komunikacji publicznej, na terenie obiektów sportowych czy placach zabaw. Stosowne tabliczki powinny informować każdego o obowiązującym zakazie. Przedsiębiorca może przygotować specjalnie wydzielone miejsce do palenia, które będzie spełniało odpowiednie normy. Nie ma jednak takiego obowiązku. Decyzja czy stworzy palarnię, pozostaje do jego przemyślenia.

Palarnia w lokalu gastronomicznym

W lokalach czy klubach palarnie zwykle są odpowiednio przygotowane – znajdują się w nich stoliki, wygodne meble, dobry system audio, a często także telewizor. Dzięki temu można palić w komfortowych warunkach. W takich miejscach można również korzystać z e-papierosów czy podgrzewaczy do tytoniu, które znajdziesz tutaj: https://nexus.cool/. Niezależnie od tego, jakie wkłady wybierzesz, możesz przebywać wśród palących znajomych czy cieszyć się swobodą w trakcie imprez. Możesz wybrać wkład w ulubionym smaku – owocowym lub klasycznym, tytoniowym. Więcej informacji o rodzajach i możliwościach możesz przeczytać tutaj: https://nexus.cool/aktualnosci-nexus/do-podgrzewaczy-tytoniu-iqos-pasuja-wszystkie-smaki-nexus/.

Jakie wymogi musi spełnić palarnia?

Palarnia musi być konstrukcyjnie wyodrębnionym od innych pomieszczeń i ciągów komunikacyjnych pomieszczeniem. Służy jedynie do palenia wyrobów tytoniowych. Musi być wyposażone w wydajną wentylację mechaniczną lub system z filtrami, dzięki którym dym i zapach nie przedostanie się do innych pomieszczeń. Przepisy BPH mówią o tym, że powierzchnia nie powinna mieć mniej niż 4 m2, a na każdego pracownika na najliczniejszej zmianie, który pali, powinno przypaść co najmniej 0,1 m2 powierzchni podłogi. Nie może zabraknąć również popielniczek. W pomieszczeniu nie powinny znajdować się materiału łatwopalne czy wybuchowe. Wewnątrz powinna znajdować się również gaśnica.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *

Array