lodyjakdawniej

Prawdopodobnie nie ma na świecie osoby, która nie lubi lodów. Każdy z nas ma jakiś ulubiony smak, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i przywołuje na myśl miłe wspomnienia. Jak powstawały pierwsze lody? Jakie lody jadły nasze babcie? Oto odpowiedź na te pytania!

Jak powstały lody? Historia mrożonej przekąski

Choć dla wielu osób informacja ta może być dość szokująca, pierwsze lody wymyślili Chińczycy już około 5 tysięcy lat temu. Wówczas mieszano miażdżone owoce i podawano je w miskach ze skruszonym lodem. Niedługo później udoskonalono ten przepis: do papki powstałej z gotowanego ryżu oraz mleka dodawano owoce oraz rozmaite przyprawy, a następnie całość wkładało się do śniegu. W ten sposób powstawała mrożona przekąska – pierwsza porcja prawdziwych lodów.

Na podobny pomysł wpadali jednak ludzie na całym świecie. Starożytni Rzymianie mieszali lód z miodem, wodą różaną, cynamonem, a także daktylami, figami czy migdałami. Miłośnikiem tego rodzaju frykasów był między innymi cesarz Neron. Z kolei Grecy raczyli się lodem wymieszanym z sokiem owocowym, winem oraz miodem. Przepisy te zmieniały się z biegiem lat i zależały od regionu. Pierwsza prawdziwa lodziarnia w Europie otwarta została w Paryżu w roku 1686 przez Sycylijczyka Francesco Procopio de’Coltelli.

Lody jak dawniej – domowe przepisy naszych babć

Dziś przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że lody kupujemy w sklepach. Mało kto przyrządza lody jak dawniej, wedle przepisów naszych mam i babć. Ma to swoje oczywiste plusy – zakup gotowych lodów nie kosztuje nas tyle czasu i pracy co ich samodzielne przyrządzenie. W dodatku mamy możliwość spróbowania wielu nowych smaków i znalezienia czegoś, co najbardziej nam odpowiada. Zwłaszcza, że na rynku nie brakuje propozycji bazujących na naturalnych, starych recepturach.

Dawniej jednak nie było możliwości zakupu mrożonych słodkości w sklepie. Lodziarnie nie były tak popularne jak teraz, a sklepowe półki świeciły pustkami. Z tego powodu nasze babcie chcąc skosztować mrożonej przekąski musiały przyrządzić ją samodzielnie.

Lody z przepisów naszych babć powstawały zwykle na bazie mleka, często z dodatkiem różnych owoców lub przypraw, posiłkując się tym, co akurat było dostępne. Niektórzy również przyrządzali domowej roboty sorbety, mieszając miażdżone owoce z kruszonym lodem. Miały one bardzo prosty, nieskomplikowany skład, który do dziś wielu kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Dlatego dziś coraz więcej osób decyduje się wrócić do wspomnień tamtych lat, sięgając po naturalne lody, które przypominają te, które kiedyś robiły nasze babcie.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *

Array