czy-grzyby-sa-zdrowe
czy-grzyby-sa-zdrowe

Końcówka lata to czas, w którym w lesie zaczynają pojawiać się grzyby. Są one szczególnie doceniane w Polsce, skąd eksportowane są na inne kraje Europy i nie tylko. Można je spożywać zarówno gotowane, smażone, jak i suszone czy marynowane. Są podstawą większości dań wigilijnych – uszek, pierogów czy też tradycyjnej zupy grzybowej. Istnieje jednak wiele kontrowersji związanych z tym, czy grzyby są zdrowe i czy posiadają w ogóle jakiekolwiek wartości odżywcze. Dowiedz się, czy grzyby mają witaminy i w jakich ilościach powinno się je spożywać.

Czy grzyby mają witaminy?

Niektórzy uważają, że grzyby potrawom nadają jedynie niepowtarzalnego smaku i zapachu. Są jednak tacy, którzy przypisują im wiele zdrowotnych właściwości. W składzie grzybów najwięcej jest wody. Stanowi ona około 70%-90% ich masy. Dzięki temu grzyby zaliczane są do produktów niskokalorycznych. Pozostała część to głównie chityna, czyli wielocukier, który nie jest rozpuszczany przez kwasy żołądkowe. Oznacza to, że grzyby są ciężkostrawne – długo zalegają w żołądku zanim zostaną strawione.

Grzyby zawierają również cenny błonnik, który skutecznie poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Niektóre grzyby zawierają także zwiększoną dawkę witaminy A i witamin B1 i B2. Grzyby posiadają również białko, a także potas – odpowiedzialny za kontrolowanie ciśnienia krwi, a także znaczną poprawę koncentracji. W grzybach znaleźć można żelazo, wapń czy fosfor.

Kto nie powinien jeść grzybów?

Grzyby nie powinny być spożywane przez wszystkich. Powinny z nich zrezygnować przede wszystkim osoby uczulone, a także takie, które zmagają się z chorobami nerek i wątroby. Grzyby nie są odpowiednie również dla osób borykających się z chorobami układu pokarmowego, osób starszych, a także kobiet w ciąży bądź karmiących piersią. Pod żadnych pozorem grzybów nie powinny jeść dzieci poniżej 3. roku życia. Najlepiej przedłużyć ten czas nawet i do 12. roku życia. Dziecięca wątroba nie jest w stanie dobrze strawić związków, które spotkać można w grzybach, a to stanowić może poważne zagrożenie dla zdrowia i życia.

Jak powinno spożywać się grzyby?

Grzybów nie należy traktować jako podstawy diety, a jedynie jako dodatek do niej. Najlepiej jest spożywać je po obróbce termicznej – gotując przynajmniej 30 minut. Można je również smażyć. Najlepiej podawać je ze składnikami lekkostrawnymi i unikać spożywania wieczorem. Grzybów nie należy również łączyć z alkoholem, ponieważ ścina on zawarte w nich białka, co znacznie utrudnia ich trawienie.

Zatrucie grzybami

Jedzenie grzybów, szczególnie tych pochodzących z niepewnego źródła, może być tragiczne w skutkach. Najczęstszym sprawcą zatrucia jest muchomor sromotnikowy, który bywa łudząco podobny do innych, jadalnych grzybów. Grzyby charakteryzują się różnym stopniem toksyczności. Zdarza się, że po spożyciu objawem jest „jedynie” biegunka czy wymioty, a innym razem halucynacje, zaburzenia neurologiczne, utraty przytomności. W przypadku podejrzenia zatrucia grzybami, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Aby uniknąć zatrucia należy zbierać jedynie te grzyby, które są dobrze znane i korzystać z atlasu grzybów.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *