arabica-czy-robusta
arabica-czy-robusta

Chcesz rozpocząć swoją przygodę z kawą, ale nie wiesz który rodzaj ziaren tego napoju będzie dla Ciebie najlepszy? Poznaj najpopularniejsze odmiany, sprawdź, jakie są różnice między nimi i wybierz spośród nich swoją ulubioną.

Po czym rozpoznać dobrą kawę?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Uwielbiana jest zarówno przez osoby, doceniające jej pobudzające właściwości, jak i te, dla których spożywanie naparu stanowi nieodłączny element spotkań towarzyskich. Odpowiedni aromat i smak napoju uzyskiwany jest dzięki odpowiednim warunkom produkcji ziaren. Jakość kawy jest zależna od regionu, w którym rosną krzewy kawowca, a także od sposobu obróbki pestek owoców oraz ich selekcji. Znaczenie ma również stopień wypalenia ziarna. 

Wyróżnia się dwa najpopularniejsze gatunki kawy:

  • Arabica,
  • Robusta.

Obie z nich są wysoko cenione przez tzw. kawoszy. W zależności od tego, czy preferuje się bardziej delikatne nuty, czy intensywne smaki, można wybrać taki rodzaj ziaren, który spełnia indywidualne oczekiwania. Spory wybór świeżych kaw można znaleźć w sklepie Cafe Silesia, gdzie wysokiej klasy produkty idą w parze z atrakcyjnymi i przystępnymi cenami. 

Jak odróżnić Arabicę od Robusty?

Różnica w przypadku kaw Arabica i Robusta jest widoczna już na pierwszy rzut oka. Daną odmianę bardzo łatwo rozpoznać po wyglądzie. Arabica charakteryzuje się płaskimi ziarnami, posiadającymi podłużny kształt. Ich bruzda jest delikatnie zakrzywiona i przypomina kształt litery S. Ziarna Robusty mają bardziej owalną postać i są znacznie bardziej wypukłe po wewnętrznej stronie. Ich środkowe wgłębienie jest podobne do linii prostej. Różnice związane z wyglądem ziaren wpływają na smak i aromat przygotowywanych naparów. 

Arabica – czym się charakteryzuje?

Arabica to odmiana kawy, której ziarna pozyskiwane są między innymi z terenów Ameryki Środkowej, Południowej, centralnej Afryki oraz niektórych rejonów Azji. Krzewy rosną zazwyczaj na górskich zboczach, zapewniających dostęp do słońca. Dodatkowo żyzne gleby zapewniają roślinom odpowiednią wilgotność podczas opadów deszczu. Odmiana ta uchodzi za najpopularniejszą na świecie i dominuje około ¾ całego rynku. Ziarna kawy Arabica zawierają około 1-1,5% kofeiny. Napar przygotowany z takich pestek posiada dość łagodny smak i często przechodzi w słodkie nuty owocowe lub kwiatowe. 

Robusta – jakie są jej cechy charakterystyczne?

Robusta najczęściej uprawiana jest w Afryce, jednak jej plantacje znajdują się także w innych zakątkach świata. Jej krzewy są znacznie mniej wymagające niż w przypadku kawy, jaką jest Arabica. Ziarna Robusty posiadają dość sporą ilość kofeiny. Na jedną pestkę przypada jej bowiem około 2,7%, czyli znacznie więcej niż na ziarno konkurencyjnej odmiany. Wysoka zawartość substancji pobudzającej powoduje, że napój przygotowywany z takich ziaren cechuje się dość goryczkowatym smakiem. Kawę Robusta wybierają zazwyczaj osoby, które potrzebują rano solidnego pobudzenia lub prawdziwi koneserzy, których nie odstrasza gorzki posmak naparu.  

Mieszanki kawowe – czy warto je pić?

Wraz ze wzrostem popularności kawy zaczęto tworzyć mieszanki łączące ze sobą łagodny, słodki posmak odmiany Arabica i gorzką nutę, uzyskiwaną z ziaren Robusty. Mieszając ze sobą te dwa popularne gatunki, uzyskano wyjątkowe połączenia, które zaskakują różnorodnością smaków. Zazwyczaj proces powstawania mieszanek kawowych jest pracochłonny i wymaga odpowiedniej wiedzy. 

Jaką kawę wybrać? 

Specjaliści podkreślają, że każdy, kto poszukuje swojego ulubionego smaku kawy, powinien choć raz w życiu spróbować każdej jej odmiany. Dopiero wtedy jest się w stanie tak naprawdę określić, czy dane kubki smakowe preferują bardziej gorzkawy, czy słodki posmak. W pierwszym przypadku faworytem stanie się zapewne Robusta, natomiast miłośnikom delikatnych nut, do gustu przypadnie bardziej Arabica. Niezależnie od tego, jaką odmianę ostatecznie się wybierze, do spożywania najlepiej nada się świeża kawa ziarnista, która dłużej zachowuje swój aromat i posiada lepsze działanie pobudzające. 

Related Posts

1 Komentarzy

  • macias
    17 września 2021

    dla mnie robusta to klasyk! mocna i pobudzająca

    no i tylko w wersji z ekspresu a nie tam jakieś rozpuszczalne

Average
5 Based On 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *

Array