Wraz ze zmieniającymi się normami społecznymi oraz prawem firmy cateringowe coraz częściej zastanawiają się, czym mogą zastąpić pojemniki styropianowe, których użycie stało się bardzo ograniczone między innymi z powodu dyrektywy plastikowej ograniczającej zużycie plastiku. Używane wcześniej pojemniki ze styropianu cieszyły się dużą popularnością ze względu na wodoszczelność oraz na bardzo dobrą izolację termiczną, która pozwalała na sprawny dowóz gorących potraw do klienta. Warto jednak wspomnieć, że w ostatnich latach powstaje coraz więcej ekologicznych naczyń jednorazowych i pojemników, które bardzo dobrze sprawdzają się w cateringu oraz zyskują duże uznanie klientów ze względu na lepszy wpływ na środowisko, a także z powodu estetycznego, naturalnego wyglądu.
Ekologiczne pojemniki jednorazowe – które z nich sprawdzają się najlepiej?
Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ekologiczne naczynia jednorazowe często cechują się równie dobrą wodoszczelnością i izolacją termiczną, co ich styropianowe odpowiedniki. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu specjalnie dobranych i stworzonych materiałów oraz powłok, które chronią żywność przed utratą temperatury oraz zabezpieczają dno naczynia przed przeciekaniem. W efekcie zamówione jedzenie dociera do klienta ciepłe oraz świeże – minimalizujemy również ryzyko sytuacji, w której żywność mogłaby nabrać smaku lub zapachu danego opakowania.
Decydując się na ekologiczne naczynia jednorazowe, warto między innymi zwrócić uwagę na papierowe opakowania, które wyróżniają się naturalnymi odcieniami. Ponadto często są zamykane za pomocą dopasowanego wieczka, które chroni przed wylewaniem się zup lub sosów, a także pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę poszczególnych dań. Przed przeciekaniem chroni również specjalna powłoka PLA, która pojawia się między innymi w produktach firmy Natural Pack. Warto przy tym wspomnieć, że żywność dostarczana do klienta w papierowym ekologicznym opakowaniu dużo lepiej się prezentuje – sprawia bowiem wrażenie estetycznego i neutralnego dla smaku pojemnika.
Oprócz tego coraz większym uznaniem cieszą się ekologiczne naczynia jednorazowe wykonane z trzciny cukrowej. Tego typu pojemniki bardzo dobrze sprawdzają się nie tylko w transporcie żywności, ale także podczas jej podgrzewania czy mrożenia. Dlatego też wyróżniają się dużym zainteresowaniem wśród klientów, którzy decydują się na skorzystanie z usług firm oferujących catering na cały dzień. Wówczas wszystkie posiłki można z łatwością podgrzewać bez konieczności wykładania ich na talerz, co okazuje się nieocenioną zaletą między innymi w pracy.
Akcesoria do ekologicznych naczyń jednorazowych, na które warto zwrócić uwagę
Rozważając inwestycję w opakowania ekologiczne do żywności, warto także zdecydować się na inwestycję w różnego rodzaju dodatki w postaci sztućców, słomek czy toreb. Jeśli wybieramy pojemniki, które mają mieć lepszy wpływ na środowisko, powinniśmy zadbać o to, aby widelce, noże czy torby nie przyczyniały się do zanieczyszczania natury plastikiem – wpłynie to również na lepszy wizerunek przedsiębiorstwa. Dlatego też takie firmy jak wspomniane wcześniej Natural Pack oferują wysokiej jakości drewniane sztućce, papierowe słomki czy torby, które można z łatwością poddać recyklingowi.
Dodaj komentarz