Za wspaniały smak, zapach oraz wygląd ziaren w dużej mierze odpowiada proces palenia. Co ważne, najlepszy napar o wspaniałym aromacie i walorach smakowych uzyskuje się w ciągu 14 dni od chwili wypalenia. Najłatwiej cieszyć się smakowitą kawą, dokonując zakupu od sprawdzonego producenta, który przestrzega zasady wspomnianych 2 tygodni. Ale można też skusić się na samodzielne wypalenie ziaren. Oto sprawdzone sposoby!

1. Wypalenie kawy na patelni

To łatwo dostępna metoda. Kluczowa jest tu patelnia oraz zielona kawa. Dodatkowo warto przygotować metalowe sitko, drewnianą łyżkę oraz pojemnik na żywność. Sam proces przypomina prażenie słonecznika. Przed paleniem ziaren dobrze zadbać o dobrą wentylację w pomieszczeniu. Zaczynamy od rozgrzania patelni do około 230 st. C. Teraz wsypujemy ziarna. Powinny dokładnie pokrywać dno. Kawę należy równomiernie mieszać. 

Po 4 minutach zacznie strzelać. Na tym etapie uzyskuje się jasne palenie. Po 8 minutach nastąpią kolejne strzały oznaczające średnie palenie kawy (takie jak np. kawa Brazylia Santos w sklepie Cafe Panamera). Po 20-25 minutach zdejmujemy patelnię z ognia. Na tym etapie ziarna powinny mieć ciemny, piękny kolor. Kawę przesypujemy do sitka, czekamy aż się schłodzi, po czym przekładamy do pojemnika. Po 12 godzinach nadaje się do spożycia.

2. Wypalenie kawy w piekarniku

Inny prosty sposób to palenie ziaren w piekarniku. Tutaj mamy znacznie większą kontrolę nad całym procesem. I w tym wypadku wykorzystuje się zieloną kawę. Dodatkowo przygotowujemy blachę, rękawice kuchenne, sitko oraz pojemnik na żywność. Gotowe? Czas na rozgrzanie piekarnika do 250 st. C. bez termoobiegu. W tym czasie rozkładamy ziarna na blaszce (świetnie sprawdzi się taka z nacięciami). Następnie umieszczamy ją w środkowej części piekarnika. 

Po 7-8 minutach usłyszymy strzelanie – jasne palenie. Ciemniejsze palenie uzyskuje się po 10 minutach od włożenia do piekarnika. Po 20-30 minutach ziarna uzyskują pożądany kolor. To czas na zakończenie palenia. Gorące ziarna przesypujemy do sitka. Czekamy do wystygnięcia, po czym umieszczamy je w pojemniku. Po 12 godzinach są gotowe.

3. Palenie kawy w maszynce do popcornu

To zdecydowanie tańsza alternatywa dla specjalistycznych maszynek do palenia kawy, które sporo kosztują, a przy tym trudno nabyć je w Polsce. Automat do prażenia popcornu kosztuje już kilkadziesiąt złotych. Należy wybrać model podgrzewający ziarna z boku. Poza maszynką i zielonymi ziarnami również tu przyda się sitko oraz pojemnik. Aby wypalić kawę, rozgrzewamy urządzenie do maksymalnej mocy. Kolejny krok to wsypanie do niego ziaren. Po 7-8 minutach usłyszymy pierwsze strzały, oznaczające jasne palenie. Po kolejny 10 minutach nastąpią kolejne, sygnalizujące średnie palenie. Po tym czasie wyjmujemy ziarna i wsypujemy je do sitka. Po przestudzeniu przesypujemy je do pojemnika. Czekamy 12 godzin na spożycie. 

To dobre, ale oczywiście nie najlepsze metody palenia kawy. Trudno samodzielnie uzyskać efekt jak z klasycznego pieca. Warto zatem sprawdzić to, co mają do zaoferowania profesjonaliści. Jeśli chodzi o miejsce takie, jak palarnia kawy sklep Cafe Panemera sprzedaje świeżo palone ziarna z całego świata.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *

Array